Odp: jaki obiektyw 35mm ??
Wszyscy zachwalają Sigma A 35 F1.4 DG HSM
Osobiście nie miałem, ale poczytaj ten wątek:
http://www.canon-board.info/obiektyw...-dg-hsm-86194/
Samyang to obiektyw manualny
Są jeszcze dwa canony 35, ze światłem 2.0 - jeden starszy, drugi nowszy z is. Poza tym tokina 35 2.8 macro.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
... Poza tym tokina 35 2.8 macro.
Bardzo dobry obiektyw, niestety tylko pod APS-C.
Używany C35L jest poza Twoim budżetem, a stać Cię na Sigmę? Chyba, że nie bierzesz pod uwagę używek, to wtedy ok. Jeżeli celujesz tylko w nowe sztuki i stać Cię na Sigmę, to nie wiem jaki masz dylemat?
Z tych co wypisałeś zdecydowanie Sigma...
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Używany C35L jest poza Twoim budżetem, a stać Cię na Sigmę? Chyba, że nie bierzesz pod uwagę używek, to wtedy ok. Jeżeli celujesz tylko w nowe sztuki i stać Cię na Sigmę, to nie wiem jaki masz dylemat?
Niestety najtańsza używka 35L będzie droższa od nowej sigmy a dołożone do nowego pieniądze bardzo trudno uzasadnić.
Zwiększyć budżet i kupić Canona 35/1.4 L.
Jeśli to niemożliwe, wtedy Sigma 35/1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Niestety najtańsza używka 35L będzie droższa od nowej sigmy a dołożone do nowego pieniądze bardzo trudno uzasadnić.
Niekoniecznie :) Wystarczy dobrze poszukać i się nie napalać. Mi się udało i kupiłem e-Lkę o 300 zł taniej niż nowa Sigma. Z miejsca stała się moim najlepszym szkłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirosuaw
Zwiększyć budżet i kupić Canona 35/1.4 L.
Jeśli to niemożliwe, wtedy Sigma 35/1.4.
Opierasz to na własnych doświadczeniach? Dopłacanie ponad 2k pln do szkła trochę gorszego optycznie a mającego jedynie lepszy AF jest jak dla mnie bez sensu oczywiście biorąc pod uwagę całokształt. Ja wybrałem canona, bo robiłem zdjęcia w półmroku i tam AF sigmy się gubił. Ale w każdej innej sytuacji sigma wręcz wymiata.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Niekoniecznie :) Wystarczy dobrze poszukać i się nie napalać. Mi się udało i kupiłem e-Lkę o 300 zł taniej niż nowa Sigma.
To za ile kupiłeś tego canona? Za 3k?
Jedynym uzasadnieniem zakupu 35L jest właśnie cena, ale aktualnie nie ma szans kupić eLki w dobrym stanie w cenie nowej sigmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Z miejsca stała się moim najlepszym szkłem :)
Spróbuj innych stałek canona w wersji L, ja akurat 35L uznaję za najsłabsze...