Wymiana sprzętu na wyższy model
Witam. Posiadam już od paru lat Canon 400d z paroma obiektywami (50 1.8, 85 1.8 + kit). Sprawa jest taka że chciałbym wymienić (a raczej mieć 2 body, 400 to był prezent wiec pewnie sie nie pozbędę) body na wyższy model. Przez te wszystkie lata które robiłem zdjęcia- okazało się że robię głównie 3 dziedziny: street, portret i koncerty.
Teraz moje pytanie w co iść mając 6000 złotych? coś pokroju 60d/7d? Czy może coś niższego + jeszcze jakiś obiektyw. Głównie mi zależy na jak bardziej użytecznych iso. Na koncertach strasznie się to przydaję. Szczerze mówiąc wypadłem z rytmu co teraz jest technologicznie najlepiej... Pewnie najlepiej by było 6d?
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
Odp: Wymiana sprzętu na wyższy model
Najlepiej 6D i dozbierać potem na szkło . Inaczej i tak zawsze coś będzie brakowało Ci.
No tutaj racja. Zastanawiam się tylko czy wykorzystam w pełni jego możliwości. jestem typem człowieka który nie lubi kupować coś czego nie wykorzysta w pełni. Jednak 6d kusi- pełna klatka w końcu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Najlepiej 6D i dozbierać potem na szkło . Inaczej i tak zawsze coś będzie brakowało Ci.
Zdecydowanie popieram.
Przy okazji okaże się że posiadane obiektywy: 50 1.8, 85 1.8 robią lepsze zdjęcia.
6d, w pełni wykorzystasz jego możliwości, masz szkła, które fajnie będą z nim działać, nawet najtańsza 50-tka, da super efekty, do tego za jakiś czas kupisz coś szerzszego lub jakieś tele i bedzie git.
Wg mnie szczególnie w portretach i koncertach bedzie to dużo lepsze rozwiązanie niż kolejne xxd.
Czyli generalnie 6d. Jedynie z takich wyższych puszek to bawiłem się przez tydzień 40d. Prawdę mówiąc to miałem wrażenie że AF 400d to lipa przy 40... Przy 6d pewnie 50 1.8 i 85 rozwiną skrzydła.
Zapewne będę chciał kupić jakiś zamiennik kitowca (czasami jego szerokość się przydaję). Pewnie wtedy 17-40 L będę starał się dozbierać, bo wtedy to będzie miało sens z pełnoklatkowcem.
Dziękuję za opinię.
ps. swoją drogą jestem pod wrażeniem że mój 400d tyle czasu już działa (mam go od premiery praktycznie)
To ja z ciekawości zapytam dlaczego 6D a nie 5D MK2? Lepszy AF i pomiar światła?
Miałem 400d. Świetny aparat. Miał bardzo ładne kolory:)
Odczuwalną zmianę jakości dostaniesz tylko po przejściu na FF. 6d, czy 5dmkII - nie ma to większego znaczenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
To ja z ciekawości zapytam dlaczego 6D a nie 5D MK2? Lepszy AF i pomiar światła?
Ano może być i 5dMK2 jeśli kupujący nie potrzebuje nowego i na gwarancji,
a rozważał tylko te co są w bieżącej sprzedaży.