audio, stereo, hi-fi, hi-end, audio-voodoo itp
czesc ;)
na audiostereo.pl duzo ę, ą i bogatych ludzi, mocno wierzacych ze drogo = dobrze ;)
przyklad:
AudioQuest Diamond RJ/E Ethernet Cable 12m - FutureShop.co.uk
moze tutaj da sie normalnie porozmawiac w przerwach miedzy praca.
moj setup:
Źródło: PC, Win7 x64, AIMP3 (Wasapi)
Wzmacniacz: Teac A-H01
Kolumny: Usher S-520
Sub: Rel T5
Słuchawki: Denon AH-D7100
Interkonekt: Wireworld Ultraviolet USB
Kable głośnikowe: Scan Cable Master Flex
słucham głównie undergroundowej tanecznej elektroniki, aczkolwiek coraz rzadziej "tanecznej" ;) (ostatnio ciagnie mnie coraz bardziej w strone ambient/chillout, dub, lounge itp)
chetnie podziele sie spostrzezeniami badz uwagami dotyczacymi najnowszych zagadnien audio (w tym cyfrowych systemow audio), z ludzmi sluchajacymi muzyki, a nie sprzetu :)
zasilam uszy dzwiekami z Digitally Imported - addictive electronic music i od biedy spotify.
zna ktos jakies niezelazne, underground'owe shoutcasty radiowe?
Odp: audio, stereo, hi-fi, hi-end, audio-voodoo itp
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
myślę se, że tu chodzi o ulokowanie zbędnej kasy a nie "poprawienie" brzmienia
wszystko zależy od tego ile zarabiasz, jak po powrocie z hipermarketu masz jeszcze wolne te drobne 7 tysi funciaków, to czemu by tu nie kupić dobrych kabli?
ja bym to wydal na wyprawę w góry, bo na kablu za tę kasę to można jedynie fajnie pranie suszyć :D
Ciężko to nawet skomentować ale to zapewne dlatego, że kwestia ociera się bardziej o zagadnienia psychiatryczne niż techniczne ;).
Słuchajac Psytrance na serwisie (zelaznym wprawdzie :p) Rhapsody np. "Becoming Insane" w wykonaniu Zakażonego Grzyba
Infected Mushroom - Becoming Insane - YouTube
wydaje mi się że mam momenty jasności kiedy rozumiem, że dobra izolacja z Polietylenu o Wysokiej Gęstości jest warta każdego wydanego na nia pensa.:o:o
Ja ostatnio nabyłem jakieś na wpół zdezelowane Altusy 150, do tego amplituner Pioniera z późnych lat 70'tych (tranzystorowe już), odpalam sobie Led Zeppelin - How Many More Times (Studio Version - Best Quality) - YouTube i jestem wniebowzięty. :) Są ludzie którzy widzą magię, są też tacy co ją słyszą: Kobranocka - I nikomu nie wolno się z tego śmiać - YouTube
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
cześć ;)
zna ktos jakies niezelazne, underground'owe shoutcasty radiowe?
joł
Dawno wypadłem z tematu, ale np toxyna fm? Słucham głownie swoich mp3, ale ostatnio zacząłem męczyć soundclouda.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Słuchajac Psytrance
O! 8-) Pozdrawiam!
stare, nie stare.. mi ogolnie brzmienie urzadzen vintage audio raczej nie podchodzi (zbyt ciemne)
ale jak kto woli ;)
nie mniej jednak znalazlem jakis czas temu fajny site, do testowania posiadanych systemow audio (tyczy sie to zarowno samych urzadzen, jak i akustyki pomieszczenia)
Audio Tests, Test Tones and Tone Generators - Online and Free.
polecam ;)
mozna sie przekonac na wlasne uszy o "dziurach" jakie maja nasze zabawki - zeby wiedziec co poprawic, albo czego szukac przy upgrade.
ja dla przykladu po wykonaniu testow z tej stronki, zorientowalem sie ze moje kolumny mocno podbijaja, i rezonuja zakres od 120-140Hz, co przeklada sie na sredniej jakosci doznania kiedy slucham na kolumnach muzyki tego typu:
The XX- Infinity - YouTube
basu samego w sobie, jest w tym utworze stosunkowo malo, ale wlasnie ze wzgledu na to ze gitara basowa gra w zakresie miedzy 100-200Hz, to czesto mam bardzo nieprzyjemne rezonujace buczenie na kolumnach.
w sluchawkach jest spoko
zastanawiam sie teraz, czy grzebac w zwrotnicy, czy degradowac dzwiek equalizerem, czy wymienic kolumny na nieco lepiej zestrojone..
a'propos kolumn glosnikowych, gdyby ktos dysponowal ograniczonym budzetem a rozgladal sie za kolumnami glosnikowymi, to zdecydowanie warto zastanowic sie nad tym modelem:
Koda K-5500T - Ceneo.pl
;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
joł
Dawno wypadłem z tematu, ale np toxyna fm? Słucham głownie swoich mp3, ale ostatnio zacząłem męczyć soundclouda.
o! http://www.toksyna.fm/ nie znalem - ale wyglada obiecujaco ;) dzieki
zajmowales sie produkcja muzyki?
W temacie nisko budżetowego sprzętu audio, z czystym sumieniem polecam duńskie kolumny DALI 104. Mam, używam i jestem bardzo zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
stare, nie stare.. mi ogolnie brzmienie urzadzen vintage audio raczej nie podchodzi (zbyt ciemne)
ale jak kto woli ;)
Hmmm.. Ja to raczej słyszę podbity górny środek - w altusach szczególnie. Był to wynik słabości ówczesnych driverów i kombinacji ze wspomagającymi je głośnikami średniotonowymi. Co przy niskiej jakości komponentów kończyło się tym o czym wspomniałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ja dla przykladu po wykonaniu testow z tej stronki, zorientowalem sie ze moje kolumny mocno podbijaja, i rezonuja zakres od 120-140Hz, co przeklada sie na sredniej jakosci doznania kiedy slucham na kolumnach muzyki tego typu:
The XX- Infinity - YouTube
basu samego w sobie, jest w tym utworze stosunkowo malo, ale wlasnie ze wzgledu na to ze gitara basowa gra w zakresie miedzy 100-200Hz, to czesto mam bardzo nieprzyjemne rezonujace buczenie na kolumnach.
w sluchawkach jest spoko
zastanawiam sie teraz, czy grzebac w zwrotnicy, czy degradowac dzwiek equalizerem, czy wymienic kolumny na nieco.....
A to nie jest przypadkiem problem pomieszczenia. Okolice 150Hz to bardzo częsty rezonans pomieszczeń mieszkalnych.
Nie, nie, chodziło mi o własną kolekcje muzyki.