Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?
Witam serdecznie!
Sprzęt który posiadam aktualnie to C 450D + kit + canon 50 1.8
Ostatnio robiłem zdjęcia na chrzcinach, w kościele mało miejsca, ciemno i do tego były 3 chrzty jednocześnie. Nie miałem za dużego wyboru i podpiąłem 50 1.8, wszystko było fajnie bo ustawiłem na 2.2 czas 1/100s i jazda no ale brakowało mi tego, że nie uchwyciłem poprawnie samego momentu chrztu, ponieważ ustawienie księdza, kościelnego i rodzin było takie a nie inne, motałem się strasznie ale wszyscy mi bardzo dobrze zasłaniali dziecko. Za kilka miesięcy szykują mi się następne chrzciny i chciałbym się zapytać co dokupić? Czy zmienić obiektyw na jakiś jasny i w innym zakresie ? Czy dokupić lampę błyskową ? Kwota jaką będę dysponował do samych chrzcin to ok. 1000 zł. Wiadomo, że człowiek nie chce też kupować sprzętu pod jedno wydarzenie, chciałbym potem wykorzystać sprzęt do sesji portretowych/plenerowych.
Z góry dziękuje za pomoc! :)
Odp: Chrzciny, ciasny,ciemny kościół co dokupić?
zmiana obiektywu na "jaśniejszy" np 50/1.4 duzo Ci nie da bo GO bedzie bardzo mała a jak przymkniesz do np 5,6 to nie ma róznicy czy robisz 50/1.8 czy 1,4 ... więc jedynym rozwiązaniem do 1000 zł jest chyba lampa błyskowa ... możesz doświetlić ,, odbić o ściany, sufit ...
jeżeli chodzi konkretnie o ten kościół to sufit jest drewniany i wysoki :D to stary kościół i bardzo dużo jest z drewna, problemem z którym się również borykałem to to, iż na imprezie w lokalu nie miałem jak zrobić zdjęcia wszystkich gości, sala mała, nie mam szerokiego kąta, ściany ciemne, ogólnie lipa.
Co powiecie na temat kupna Tamron 17-50 2,8 + lampy speedlite 430ex II ?
Jak chcesz szeroki kąt na cropie to prędzej obiektyw 10-16mm. Podepnij kita i zobacz jaki masz kąt na dole. Tamron się wiele nie różni od niego (wiem bo miałem oba obiektywy i cropa). Jako samo szkiełko to Tamrona bardzo dobrze wspominam. Co do lampy się nie wypowiem bo mam narazie tylko YN560II a na automata będę się przerzucał w nowym roku
Bawiłem się z kitem i wiem co on potrafi, tyle że ten Tamron jest jaśniejszy i ponoć ostry od pełnej dziury (jak trafisz dobry egzemplarz) a mój kit do najostrzejszych nie należy aż tak szerokiego kąta chyba nie potrzebuje jak 10-16mm
Jak ostatnio chrzest robiłam (pierwszy raz), to sprawdził 28mm 1.8 bez lampy (ale warunki były dobre). Jednak do 1000zł to dużego wyboru nie ma, 35mm f/2 może być za wąsko (na małej sali), to w takiej sytuacji bym wzięła tego Tamrona, lampę też :)
Bo piszesz, że nie masz szerokiego kąta co dało mi do zrozumienia, że kit na 18mm Ci nie wystarczy. Jak zdecydujesz się na Tamrona to najlepiej weź podepnij pod body dany egzemplarz i zrób kilka zdjęć w dobrych warunkach a zobaczysz czy jest ostry. Ktoś na forum (chyba centur czy jakoś tak) dawał na kalibrację Tamrona i pomogło na ostrość w razie gdybyś trafił na mniej ostrą sztukę.
35mm (przynajmniej mój) na f/2 nieco mydli ale przymknięty już daje radę, co więcej przemyśl na jakiej GO Ci będzie zależeć bo jak jeden z poprzedników wspomniał - jak chcesz mieć większą GO to i tak będziesz przymykał.
Także tak czy siak jak masz ochote na Tamrona 17-50 2.8 VC to polecam jak najbardziej, moje pierwsze szkło i gdybym nie przechodził na pełna klatkę to pewnie bym go jeszcze miał :] ... Musisz uwazać ewentualnie na to ostrznie bo "podobno" lubia ostrzyc za albo przed obiektem ... ale jest to temat rzeka...
Chcę uzyskać taką GO żeby wszyscy ludzie byli ostrzy na zdjęciu, przykładowo chrzestni i rodzice oraz dziecko. W takim wypadku punkty ostrości najlepiej wybierać automatycznie? Z tym też miałem pewien problem, bo jak ustawiałem na konkretny punkt ostrość to złapało mi wszystkich oprócz ostatniej osoby, nie wspomnę jak 50 1.8 się co chwilę mylił :)
Jamada, jak ciasny, ciemny kościół, to kupuj lampę i nic innego. Jasne szkło już masz (1.8) i zejście do 1.4 wiele Ci nie da. I tak będziesz go chciał/musiał przymknąć, więc (trochę) większa światłosiła nic Ci de facto nie da... I nastaw się duchowo (i poćwicz wcześniej!) na focenie z błyskiem, wprost na focony motyw - z tego co piszesz o odbijaniu się od ścian czy sufitu możesz z góry zapomnieć. Lampa na pewno Ci się kiedyś przyda, i to nie raz. Jaka lampa - mnie nie pytaj, ja mam starą 420EX i jestem jak na razie zadowolony, więc nie orientuję się np. czym się od nich różni 430 czy 580.
Z tego, co piszesz na temat tego kościoła wynika, że najlepszym rozwiązaniem byłyby stojaki + halogeny albo kilka lamp błyskowych (minimum dwie) na stojakach, wyzwalanych zdalnie. Ale to Ci się w 1k PLN nie zamknie żadną modą.
A, i najważniejsze - będziesz to focił amatorsko, dla siebie i rodziny, czy na zlecenie za kasę? Jeśli to drugie, to jednak spręż się i zainwestuj w zestaw lamp i stojaki...