Canon 20D + 50mm/f1.8
Uwagi i komentarze mile widziane.
-------------------------
Akrobata.com - freelancer Tomasz M. Wróblewski - reklama, design, kreacja, strony www
Wersja do druku
drogi akrobato, trafiłe na twoją stronę i zobaczyłem znacznie więcej zdjęć i to co mogę powiedzieć to to że dobrze umiesz uzywac programów graficznych :) . Absolutnie wyprzedzam twoje stwierdzenie tzn ze mówisz ze robie słabe foty, inaczej, zdjecia są w miare fajne, a ty poprostu umiejętnie nadrabiasz wiedzą z zakresu grafiki oraz koloru. Jednak co do samych zdjęć niestety nie zaskakujesz, nr.2 nie pokazywał vym w żadnej parafii ;)
z różnych powodów ludzie komentują zazwyczaj zdjęcia na dwa proste sposoby, super fota łał albo boże jaki żal idz się powieś... staram się odstawać od tych drugich nie bedąc w grupie pierwszej, uważam że jeżeli ktoś ma dobre zdjęcia to nie potrzebuje poklepywania po plecach ale ten który ma pewne niedociągniecia i sam ich nie zauważa moze wyniesie coś z konstruktywnej "krytyki" (krytyka nie zawsze musi byc negatywna, krytyka jest swojego rodzaju recenzją) , masz to czego ja nie mam, wiedze i umiejetnosci graficzne, ale czasu spędzonego za aparatem niestety w moim odczuciu nie nadrobisz w PS. Nie mówie tutaj o sesjach beuty czy cos w ten desen bo tam bez tabletu i jechaniu na warstwach sie nie obejdzie , ale o zdjęciach gdzie wazniejsze są emocje, co właśnie w tytule swoje tematu ty masz :) jak już mówiłem fajne zdjęcia, niektórych bym się pozbyl z portfolio ale generalnie do przodu
Nastawiam się na inwestycję w sprzęt i jak najczęstsze obcowanie z aparatem - dążę do tego, żeby jak najmniej PS-a było potrzebne, bo te dwa lata intensywniejszego fotografowania to bardzo mało. Chociaż, tak na marginesie, zdziwiłbyś się jak mało jest czystego photoshopa, bo zupełnie wystarczy mi LR.
sprzęt to nie wszystko, mozna kupic coś fajnego ale nie ma sensu tez ładować masy pieniędzy w coś czego tak naprawde niewieisz czy potrzebujesz, miałem kiedys podobne pomysły :) . LR czy PS jeden grzyb :) im wiecej i dziwniej tym bardziej nienaturalnie, jeżeli bys potrzebował porady odnosnie sprzetu wal śmiało handlowałem sprzetem jakeiś 4 lata i moge troche jeszcze doradzić a po 9 latach (z przerwami) w fotografii troche wiedzy przyswoiłem również :P
--- Kolejny post ---
a no i zaprawszam do mnie na ślubne oraz portretowe do wątków na cb :P
Wiesz co... Dyskusja bez końca, ale może z innej beczki - przed latami byłem aktywnym basistą - owszem można zagrać i na desce, ale zupełnie inaczej gra się na dobrym zestawie. Sprzęt nie podniesie poziomu pracy, ale za to komfort jak najbardziej.
W moim przypadku fotografia to hobby (choć czasami przydaje się w pracy), które może wzbogacić moje doświadczenia. Nie marzy mi się bycie fotografem, a bardziej dojście do momentu, gdy będę mógł połączyć obie te dziedziny na dobrym poziomie. Dobry sprzęt mi w tym nie przeszkodzi.
"dobry sprzęt to nie wszystko" nie oznacza ze mozesz tak samo dobre zdjęcie zrobić canonem 350d jak i canonem 5d , tosamo z obiektywami, sprzęt pozwoli ci na zmniejszenie ryzyka zrobienie słabego zdjecia w pewnych sytauacjach, dla mnie inewstowanie w drogi sprzęt od samego początku jest słabym pomysłem bo?? tak naprawde nie wiemy czego sami chcemy, myslimy ze fajnie jest miec 70-200/2.8 a po tygodniu okazuje sie ze nasza stara 50/1,8 na spacerze po parku jest znacznie wygodniejsza a obrazek z niej jest równie zadowalający nas.
nie mówie NIE KUPUJ mówie kupuj z głową, mam 5d mkI i nie mysle o przesiadce na 5d mkII chociaz mnie stać, dlaczego?? bonie potrzebuje filmów LV i całej reszty dodatków bo od kilku lat daje rade ztym sprzetem i jest dla moich klientów naprawde wystarczająco dobrze jak i dla mnie , co innego w przyapdku MKIII gdzie ten AF jednak nadrabia, ale szukanie na maksa sprzętu nie wiedząc czego potrzebujemy to bezsens , pierwsze moje lata z lustrzanką zamknęły się na starej dobrej 50/1,8 i gdyby nie śluby to pewnie do dziś bym tylko z tym szkłem latał :)
Ale ja wiem czego potrzebuję. Nie mam rozterek i nie mam 18 lat żeby się jarać, że muszę mieć topowy sprzęt ostatniej generacji (a tak to zbrzmiało?) :)
C5Mk1 + 50/1.4 + 14/2.8 (do wnętrz dla mojej żony, która jest pośrednikiem) i gitara gra. Takim sprzętem fotografowałem i zupełnie wystarczy. C20d + 50/1.8 to ciut za mało, choć i tym można przy dobrych warunkach fotogragować.
no to gicior, wazne ze przemyslane,