Plik RAW edycja oryginalnych ustawień ??
Witam.. proste pytanie.. czy można nadpisać dane w oryginalnym pliku RAW.. w tej chwili edytując plik RAW wszystkie dane zapisuje mi w osobnym pliku XMP.. generalnie chodzi mi o to czy istnieje możliwość zapisania tych danych w samym pliku RAW bez możliwość powrotu do pierwotnych danych ??
Odp: Plik RAW edycja oryginalnych ustawień ??
Przecież DPP nadpisuje dane w oryginalnym pliku RAW a nie do jakiegoś XMP. Po użyciu DLO nawet RAW puchnie niemal 2x
Powrót do pierwotnych danych niestety na ogół jest.
DPP.. kto używa dzisiaj takiego oprogramowania ;) ?? widzę kolego że nie jesteś w temacie.. Do użytkowników ACR lub LR może ktoś bardziej zorientowany potrafi odpowiedzieć na to pytanie ??
Cytat:
Zamieszczone przez
layt
DPP.. kto używa dzisiaj takiego oprogramowania ;)
Ja używam, coś w tym złego??? Jestem z tym do tyłu???
Cytat:
Zamieszczone przez
layt
DPP.. kto używa dzisiaj takiego oprogramowania ;) ?? widzę kolego że nie jesteś w temacie.. Do użytkowników ACR lub LR może ktoś bardziej zorientowany potrafi odpowiedzieć na to pytanie ??
W *.cr2 nie zapiszesz takich informacji LR/ACR. Ale chyba jest to możliwe w przypadku *.dng.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale chyba jest to możliwe w przypadku *.dng.
zgadza się. W dng oprócz ustawień wołania, można także zapisać autorskie profile barw, co gwarantuję, że otwierający takie pliki ma kompletny zestaw danych by odtworzyć je z zamiarem autora :)
Tak wiem że jest taka możliwość w DNG ale chodziło mi właśnie o CR2
Cytat:
Zamieszczone przez
layt
Tak wiem że jest taka możliwość w DNG ale chodziło mi właśnie o CR2
W takim wypadku odpowiedź już dostałeś.