Raynox DCR-250 czy coś innego ?
Siemanko,
zamierzam się z zakupem tego konwertera.. jego cena to ok. 200zł...
No i zastanawiam się czy jest jeszcze jakaś inna alternatywa ?
Znalazłem coś takiego: Extension Tube EF12 II Canon makro też ok 250zł... co jest to warte ?
Czy lepiej kupić obiektyw do macro ? tylko dodam że max to 400zł jakie mogę teraz wysupłać.
Odp: Raynox DCR-250 czy coś innego ?
Najlepsze rozwiązanie to obiektyw makro. W tej cenie możesz upolować Soligora 100 mm f/3,5, tylko koniecznie z fabrycznym konwerterem 1:1. Bez niego masz tylko skalę 1:2. Obiektyw ten występuje też pod markami Cosina i Vivitar. Następne rozwiązanie to pierścień pośredni, czyli właśnie Extension Tube. Z 85mm powinno dać fajny wynik. Na końcu ulokowałbym Raynoxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Siemanko,
zamierzam się z zakupem tego konwertera.. jego cena to ok. 200zł...
No i zastanawiam się czy jest jeszcze jakaś inna alternatywa ?
Znalazłem coś takiego: Extension Tube EF12 II Canon makro też ok 250zł... co jest to warte ?
Czy lepiej kupić obiektyw do macro ? tylko dodam że max to 400zł jakie mogę teraz wysupłać.
Za tak małe pieniądze to tylko pozostaje Ci kompakt z funkcją makro.
Konwerter miałem i sprzedałem, nie spełnił moich oczekiwań.
Najlepszym rozwiązaniem będzie obiektyw makro + ew. konwerter/y rozszerzające.
A ktoś może wypowiedzieć się odnośnie tego pierścienia Canona ?
Zafasycnowany przez pewien okres makro kupiłem Raynox-a, zrobiłem kilka zdjeć i leży w szafie :(
Dla mnie to niezbyt ciekawe rozwiązanie, trochę z tym zabawy, ale efekty nie były jakieś fatalne. Np. podpinałem pod Tamrona 70-300 VC USD i jakość byłą całkiem przyzwoita, tak do 200 mm.
Mam też Sigmę 105/2.8 EX DG Makro i jest dużo wygodniej i jakość wg mnie lepsza.
Kiedyś wyczytałem, że Raynox jest super do kompaktów właśnie, a do luster to lepsze efekty daje, albo szkło makro, albo właśnie pierścienie pośrednie.
Jak ma być do 400zł, to kup porządne pierścienie pośrednie
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Soligora 100 mm f/3,5, tylko koniecznie z fabrycznym konwerterem 1:1. Bez niego masz tylko skalę 1:2. Obiektyw ten występuje też pod markami Cosina i Vivitar.
Mógłbyś napisać coś więcej o tym zestawie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
PawelB
Najlepsze rozwiązanie to obiektyw makro. W tej cenie możesz upolować Soligora 100 mm f/3,5, tylko koniecznie z fabrycznym konwerterem 1:1. Bez niego masz tylko skalę 1:2. Obiektyw ten występuje też pod markami Cosina i Vivitar.
Potwierdzam. Żadne lipne konwertery, soczewki, bzdety. W tej cenie to jest najlepsze rozwiązanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
Mógłbyś napisać coś więcej o tym zestawie ?
Można napisać tyle, że jest to świetne szkło jak na taką kasę. Co chcesz wiedzieć? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zaitsev
Można napisać tyle, że jest to świetne szkło jak na taką kasę. Co chcesz wiedzieć?
AF jak działa, pewnie manualnie:p (domyślam się że masz ten sprzęt).
Jak rozpoznać obiektyw z konw. 1:1, może jak masz podrzuć jakieś sample
To jest obiektyw AF :) Sampli nie mam, używałem tego obiektywu jeszcze z analogowymi korpusami. Potem zmieniłem na Sigmę 105 mm.
Ten konwerter to dodatkowa soczewka przykręcana z przodu obiektywu. Z tym że w przeciwieństwie do Raynoxa obecność tej soczewki została uwzględniona przy projektowaniu obiektywu, więc nie psuje obrazu :) . Z nią masz skalę odwzorowania 1:1, ale jeśli dobrze pamiętam nie da się ostrzyć na nieskończoność.
Tak wygląda ten obiektyw, obok jest właśnie firmowy konwerter
tego soligora to ze świecą się nie znajdzie...