Zmiana systemu SONY A350 -> Canon 50D
Witajcie forumowicze
Piszę tutaj pierwszy raz, więc bądźcie wyrozumiali :D Na razie mam system Sonego jak w podpisie. Planuję sprzedanie tego i kupno używanej 50D. Piszę z prośbą o rady podczas kompletowania nowego systemu. Planuję sobie na razie tak. Kupić puszkę, podstawowy obiektyw, potem lampę, grip i kolejne szkła :) Myślałem o C 17-85 mm f/4-5.6 IS USM na początek. Kita nie chcę, ponieważ wg mnie to wyrzucanie pieniędzy w błoto, a na lepsze szkło na razie nie będzie mnie stać. Dalej mam zamiar kupić lampę. I tutaj mam dylemat, systemowa 430EX II czy zamiennik np YongNuo YN-468 II. Kosztuje 400zł, wspiera TTL, funkcja strobo, więc chyba nie jest taka tragiczna. I tutaj proszę was o pomoc:
1. Na co uważać podczas kupna puszki (jaki przebieg itp.)
2. Czy 17-85 jest dobrym szkłem na początek (ew inne propozycje i uzasadnienie)
3. Czy warto dozbierać do lampy systemowej 430EX II?
Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc! :)
Odp: Zmiana systemu SONY A350 -> Canon 50D
Cytat:
Zamieszczone przez
steeler369
Ile planujesz wydać max. na to "szkło na początek"?
C 17-85 chodzi po 600zł. Z racji tego, że jeszcze ostatni rok jestem w liceum, im taniej, tym lepiej. Trochę się orientowałem na forach i recenzjach. W tej cenie mam jeszcze C 18-135 oraz dużo tańsze kity 18-55, >800zł Tamron 17-50 f/2.8 bez VC, >1000zł wersja z VC i Sigmy 17-50 f/2.8. Nie mam budżetu maksymalnego, jak będzie warto, to odłożę zmianę systemu i dozbieram do lepszego szkła :)
Z racji bycia (jeszcze) posiadaczem 40D nie mogę się wypowiadać we wszystkich kwestiach oprócz jednej:
1. Z moich doświadczeń wynika, że pierwsze źródło poszukiwań powinieneś zacząć od działu giełda - jestem w pełni zadowolony z aparatu który tu kupiłem. Przebieg - 50D obejmuje gwarancja producenta na migawkę (chyba 100tyś) i to nawet potwierdzałem w CSI więc z mojego punktu widzenia jaką puszkę byś nie kupił to byle przed 100 tyś + oszacować ile tych zdjęć robisz (wiadomo im mniej tym lepiej). Dwa przyglądaj się obudowie, czy nie ma głębokich zarysowań, pęknięć na obudowie bo mogą świadczyć o upadku aparatu. Moja jeszcze starsza "czterdziestka" miała odpryski lakieru ale nie obtarcia.
2. Nie miałem tego szkła ale jeśli mogę coś dorzucić to w nieznacznie wyższej cenie można dorwać Tamrona 17-50 f/2.8, z którego (mimo iż nie uważałem za wybitnie ostry) byłem całkiem zadowolony.
Poza tym jak kolega Sunders wspomniał, szkło zależy od budżetu.
EDIT: W myśl zasady lepsze szkło, gorsza puszka myślałeś o 40D? Dostaniesz go za połowę ceny 50D
Myślałem właśnie o tym szkle, tylko się trochę boję czy nie bd mi brakować w nim VC. Kolego Sezamek, nie przeszkadzał Ci brak stabilizacji?
A co do "czterdziestki", do kupna 50D przekonało mnie te 5MP więcej, nowszy procesor DIGIC IV i co najważniejsze - mikrokalibracja FF/BF :)
Cytat:
Zamieszczone przez
steeler369
1. Na co uważać podczas kupna puszki (jaki przebieg itp.)
3. Czy warto dozbierać do lampy systemowej 430EX II?
1. Najważniejsze to chyba - sprawdzić przebieg. Ja bym brała do 20tyś. przebiegu, ale co osoba, to opinia ;)
2. Obiektyw jest moim zdaniem ok na początek, na pewno lepszy od kita, miałam oba kiedyś. Potem zmieniłam oba na Tamrona 17-50 bez stabilizacji i jeśli możesz go nabyć, to chyba będzie to najlepsze rozwiązanie.
3. Nie wiem czy warto, ale do amatorskich zastosowań wystarcza mi Tumax DPT 383 AFZ taki jak tu: Tumax, lampa kosztuje poniżej 400zł. Niestety nie używałam systemowej i nie mam porównania.
Absolutnie nie, choć z moją tężyzną było ciężko robić zdjęcia na czasach 1/60 i mniejszych ale i stabilizacja w C55-250 też czasem nie pomogła jak ręka zadrżała :D Jeśli trafisz na ostry egzemplarz od f=2.8 to nie sądzę żeby brak VC Ci przeszkadzał. Przychodzi mi na myśl wypowiedź pewnego użytkownika (nie pamiętam czy stąd) jakoby stabilizacja przy krótkich ogniskowych dawała znikome korzyści a czasem nawet pogarszała jakość zdjęcia. Jeśli chcesz mogę Ci na pw podesłać kilka fotek z czasów jeszcze Tamrona, może jakiś życzliwy użytkownik 17-85 też Ci takowe podeśle.
Z góry zaznaczam, że żadnym fotografem to ja nie jestem a jedynie fotoamatorem.
Bardziej chodziło mi o obiektywne opinie użytkowników, sample z obu szkiełek widziałem :) Ale dziękuję. W takim razie chyba dozbieram od razu do T 17-50 f/2.8 (chyba, że trafi się VC po okazyjnej cenie) :D
Miałem na samym początku 17-85 is- fajne szkło na początek. potem kupiłem właśnie 17-50 bez stabilizacji. Niestety trafiłem na BF i szybko sprzedałem (w 450d nie było mikro Regulacji) ale zdjęcia były moim zdaniem dużo lepsze od canona 17-85.
Sent from my GT-i9100 using Forum Fiend v1.0.2.2.
A mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat współpracy AF Tamrona z czujnikami krzyżowymi w 50D, bo gdzieś czytałem że szkło nie używa wszystkich czujników krzyżowych?