Jakie szkło do filmów na 5D Mark III dla początkującego
Hej,
Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografię, ale zamierzam rzucić się na głęboką wodę i nabyć Mark III. Nie chcę żebyście mi odradzali i mówili, że po co mi to skoro dopiero zaczynam.
Oprócz standardowego robienia zdjęć potrzebuję czegoś do filmów, bo to jedno z moich ulubionych zajęć ostatnio. Nie potrafię jednak dobrać sobie obiektywu. Wiem, że potrzebuję czegoś w miarę jasnego, bo planuje scenerie wieczorową porą. Nie jestem pewien czy potrzebuję zooma. Tzn. na pewno byłoby łatwiej w niektórych sytuacjach, ale jednocześnie najczęściej jestem w stanie zaplanować kadr na tyle, że spokojnie powinienem poradzić sobie stałką. Więc jasna-i-dobra-stałka > ciemniejszy-zoom. Doradźcie mi proszę od czego zacząć budowanie arsenału pod 5D Mark III z takimi, dość ogólnymi, wymaganiami.
Odp: Jakie szkło do filmów na 5D Mark III dla początkującego
a może Canonna początek 40/2.8 - mały lekki, ostry
światła nie potrzebujesz, bo Tw. puszka ma świetne wys. iso
Kupi puszkę za 10 000 zł i szkło za 800 zł ... Powodzenia . Do filmów to starczy 100D i 40 STM. A do MK III i filmowania to polecam manualne Zeissy - jest wybór ogniskowych .
za 750, gwoli ścisłości
a może kolega nie lubi ostrzyć nanualnie, a może wykosztował się na puszkę i chce coś budżetowego?
od razu zajsy...
Cytat:
Zamieszczone przez
z-x
Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografię, ale zamierzam rzucić się na głęboką wodę i nabyć Mark III. Nie chcę żebyście mi odradzali i mówili, że po co mi to skoro dopiero zaczynam.
Ja tam nic nie odradzam, po co się ograniczać. Przynajmniej unikniesz problemu typu "a mogłem od razu kupić lepszą puszkę".
Powiedz tylko jaki budżet masz to coś dobierzemy, a tak to przecie wróżki nie jesteśmy.
Polecam samyanga 35 :) jest doskonałe, ogniskowa bardzo uniwersalna, a efekt na 1.4 wyśmienity. Do filmu nie ma lepszej stałki na FF moim zdaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
z-x
potrzebuję czegoś do filmów, bo to jedno z moich ulubionych zajęć ostatnio
Kup kamerę.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
a może kolega nie lubi ostrzyć nanualnie, ...
Jak nie lubi ostrzyć manualnie to lepiej znaleźć sobie inne zajęcie - szczególnie przy filmowaniu na FF jasnymi stałkami.
Cytat:
Zamieszczone przez
maviozo
Polecam samyanga 35 :) jest doskonałe, ogniskowa bardzo uniwersalna, a efekt na 1.4 wyśmienity. Do filmu nie ma lepszej stałki na FF moim zdaniem.
Te samyangi (seria filmowa) są istotnie ciekawe, szczególnie ergonomicznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kwapiszon
Kup kamerę.
Też bym za tym optował, problemem może być budżet.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
światła nie potrzebujesz, bo Tw. puszka ma świetne wys. iso
O widzisz, to ciekawy punkt widzenia, nie pomyślałem zupełnie, dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez Adam71
A do MK III i filmowania to polecam manualne Zeissy
Jesteś w stanie rzucić jakimś najbardziej uniwersalnym modelem?
Cytat:
Zamieszczone przez adawro
Przynajmniej unikniesz problemu typu "a mogłem od razu kupić lepszą puszkę". Powiedz tylko jaki budżet masz to coś dobierzemy, a tak to przecie wróżki nie jesteśmy.
Z tego założenia wychodzę. Jeśli chodzi o kwotę, to faktycznie cena samego body mała nie jest i to dla mnie spory wydatek, ale powiedzmy, że jestem w stanie dozbierać jeszcze połowę wartości puszki na obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez Kwapiszon
Kup kamerę.
Chcę lustrzankę. Żeby dostać kamerę, która zapewni mi elastyczność jak lustrzanka będę musiał wydać dużo więcej, a do tego później będę potrzebował droższego i cięższego osprzętu. Poza tym lubię też pobawić się fotografią.
Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Jak nie lubi ostrzyć manualnie to lepiej znaleźć sobie inne zajęcie - szczególnie przy filmowaniu na FF jasnymi stałkami.
Nie wiem co lubię, bo nie miałem okazji filmować lustrzankami. :) Wiem, że czeka mnie sporo nauki, dlatego pytam na forum jak najprościej zacząć. Tzn. wyobrażam sobie, że ostrzenie manualne będzie trudniejsze, ale to raczej kwestia zaplanowania ujęć, a z tym nie mam problemu. Nie kręcę reportaży gdzie wszystko jest dynamiczne, a raczej fabularyzowane shorty, gdzie to ja ustalam wszystko, jak trzeba to co do centymetra. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Te samyangi (seria filmowa) są istotnie ciekawe, szczególnie ergonomicznie.
Przyjrzę się, dzięki.
--- Kolejny post ---
Hm, a może zamiast jednego droższego szkła warto jednak sięgnąć po dwa tańsze? Jakiś zoom + jasna stałka łącznie za max 5000.