Canon 40vs 70Dvs7Dvs 1D Mark III
Mam canon 40D i chce zmienić sprzęt na coś innego.
Robie zdjęcia na pokazach lotniczych oraz sport- czyli potrzebuje sprawnego AF oraz w miarę użytecznych wysokich wartości ISO.
Zastanawiam się nad 70d 7d oraz 1D Mark III.
Dwa pierwsze modele są w podobnej cenie ale na allegro można znaleźć "średnio zajechany" model używany.
90% zdjęć będzie robione za pomocą 100-400mm L.
Może ktoś na forum testował 70D na jakiś pokazach lotniczych i ma jakieś wrażenia/przemyślenia?
Odp: Canon 40vs 70Dvs7Dvs 1D Mark III
Sam używam 1D3, ale niedługo, a dokładnie w przyszłym tygodniu wyląduje na giełdzie, ponieważ już czekam na kuriera z 5D3.
Nie używałem ani 7D, ani 70D. Nie wiem natomiast czemu tak dużo osób zastanawia się nad kupnem 70D :-)
Mogę wypowiedzieć się na temat 1D3, z racji tego, że chwilę go w rękach miałem. Zalety:
+ system af i ilość punktów af
+ jakość wykonania
+ szybostrzelność
+ współpraca z teleobiektywami
+ ergonomia / wbudowany grip
Wady:
- słaby wyświetlacz, ale idzie się przyzwyczaić
- waga (dla mnie to nie jest wada, ale dla wielu na pewno będzie uciążliwe)
Też miałem dylemat przy zakupie 1D3 i jedną z opcji był właśnie 7D. Wybrałem 1D3 i nie żałowałem :)
"Nie używałem ani 7D, ani 70D. Nie wiem natomiast czemu tak dużo osób zastanawia się nad kupnem 70D :-)"
Jeśli chodzi o mnie to posiadając 40D nie widziałem sensu kupować 50D(pomimo miana kultowego sprzętu ;)) a tym bardziej 60D( który powoli zaczyna się robić kultowy ;) ) 70 zainteresowała mnie ze wzgłedu na swoj AF( podobno tak dobry jak 7d) duzą iloscia pol Focus-a oraz możliwością zaznaczenia aktywnych stref AF( ktoś już korzystał z tego przy sporcie/ spotingu?). Dlatego chce porady czy warto kupic nowke 70D/7D czy moze 1D3 - bo sa w podobnych cenach...jak narazie pelna klatka mnie nie interesuje.
Co do wagi w tym korpusie to nierobi na mnie wrazenia- canon 40d(+grip) +100-400L tez swoje wazy :)
Skoro nie przeraża Cię waga i jesteś przyzwyczajony do wyświetlacza w 40D, to ja brałbym na Twoim miejscu 1D3 :-)
Też tak uważam. Jeśli nie jest problemem targanie takiego klamota to to ma same zalety.
Dla mnie dylemat bez sensu. Tylko i wyłącznie 1D3...
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Dla mnie dylemat bez sensu. Tylko i wyłącznie 1D3...
Ooo, to, to to!! 1D3 8-)
A jak z wartosciami ISO?
Sprawdzi się podczas koncertu/ciemnej hali?
(chodzi mi o 1D3)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Wady:
- słaby wyświetlacz, ale idzie się przyzwyczaić
Też miałem dylemat przy zakupie 1D3 i jedną z opcji był właśnie 7D. Wybrałem 1D3 i nie żałowałem :)
A co z tym wyswietlaczem?
Az taka porazka jak w 40D?