Odp: problem Sigma 50 1.4
Zrób zdjęcia z manualnym ostrzeniem na LV ( f 1.4 ) i wrzuć na flickera w pełnej rozdzielczości to będzie można ocenić samo szkło a potem AF .
To szkło jest ostre tylko w centrum i to też bez przesady. AF na pewno Ci trafia prawidłowo?
Mało mam na 1.4. Zazwyczaj robię na 2. Ale widać spadek ostrości wraz z oddalaniem się od centrum kadru:
https://picasaweb.google.com/1109660...44950431893042
Podrzuć jeszcze raz link. Niby AF działa, ale to moja pierwsza Sigma i czytałem, że mogą być problemy z AF, ale z tego co robiłem zdjęcia to radzi sobie całkiem dobrze, po prostu potrzebuję kilku zdjęć do porównania, bo być może za bardzo siedzę przed monitorem i porównuję cropy ze zrobionych zdjęć...
dobra mam juz link...
Kurcze wygląda na to, że ja mam dobrą sztukę... chyba canonoska 100L mnie zepsuła. Zrobię jeszcze testy AF w studiu, może jakaś mikroregulacja się przyda...
Nie ma na rynku naprawdę dobrej 50 w sensownej cenie. Bo te po kilkanaście tysięcy od Zeiss to już przegięcie. Jest szansa, że Sigma wypuści reedycję w wersji A. I wtedy pewnie będzie lepiej. Test już radziłbym sobie darować i cieszyć się zdjęciami. :) Bo mimo wszystko to fajne szkiełko. Lepszego za bardzo nie ma. :(
Cytat:
Zamieszczone przez
tool
Kurcze wygląda na to, że ja mam dobrą sztukę... chyba canonoska 100L mnie zepsuła. Zrobię jeszcze testy AF w studiu, może jakaś mikroregulacja się przyda...
Oj jesli porwnywałeś do 100/2.8 MAKRO L IS to faktycznie. 100L jest rekordzistą ostrości w testach
Tak zrobię wiecej zdjeć 50-ka...
hmm, mniej wiecej 95% nabywcow tej Sigmy ma na poczatku problemy z ostroscia. Prawie kazdy kalibruje, albo w aparacie, albo w serwisie...Moja Sigma 1.4 byla ok przed kalibracja, a po niej, jest super ostra, nawet zupelnie otwarta. Takze zamiast wymiany, polecam kalibracje.