Zdjęcia nocne, rajd samochodowy
Hej,
Wybieram się za kilka dni na rajd gdzie część OS'ow będzie miała miejsce w nocy. Jeszcze nigdy nie robiłem zdjęć nocnych na rajdzie więc moje pytanko - jak przygotować się do takich zdjęć, jak ustawić aparat, jaką technikę fotografowania zastosować ? Jak jest jasno to szybka migawka, seryjne zdjęcia i efekty są fajne, obawiam się ze w nocy chyba trzeba to trochę inaczej robić...
Sprzęt którym dysponuje - 60D, 15-85 i 430 EXII.
Z góry dzięki za pomoc, pozdr, WR
Odp: Zdjęcia nocne, rajd samochodowy
Przede wszystkim poćwicz panoramowanie, błysk lampy ustawiaj na drugą kurtynę. Na pewno wysokie ISO, ja przeważnie w takich warunkach przechodziłem na ustawienia manualne, zarówno lampy jak i aparatu - łatwiej było kontrolować efekt. Ale jak się nie popróbujesz to się nie dowiesz ;) powodzenia
Szału nie ma, ale w sumie jestem zadowolony jak na pierwszy raz :) https://plus.google.com/photos/11115...52026319929361
wszystko praktycznie zamrozone :p
mogłeś próbować panoramowania i troszkę dłuższych czasów, żeby było widać, że te samochody są w ruchu :p
Kurcze, ale strasznie trudno panoramować z lampa - w takiej ciemnicy słabo bardzo działa autofokus i zanim cokolwiek złapie to obiektu już dawno nie ma w kadrze ;), ale trzeba ćwiczyć więc pewnie następnym razem będzie lepiej.
Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
Cytat:
Zamieszczone przez
fotogramy.ownlog.com
Korzystaj ze wspomagania autofokusa wbudowanego w zewnętrzną lampę błyskową, jeśli jesteś w taką wyposażoną. Wtedy powinien łapać bez problemu (no na pewnoe z mniejszym problemem )
jak mam autofokus ustawiony w trybie AI Servo - doświetlanie (wspomaganie) do autofokusa nie działa, być moze powinienem korzystać z trybu "one shot" - będę testował przy najbliższej okazji.