Jedna z moich licznych córek....
Wpadła na oryginalny pomysł założenia sklepu internetowego. Zakupiła sobie w jakiejś firmie - no właśnie co?
Stąd moje pytanie (bo na sklepach internetowych znam się tak samo jak ona) na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Gdzieś obiło mi się o uszy że i przy rejestracji takiego sklepu są jakieś problemy i musi to rejestrować osobiście właściciel, gdyż później mogą wyniknąć problemy.
Dlatego mam takie pytanie: Czy ktoś wie na co należy zwrócić uwagę przy tego rodzaju zakupie?
Odp: Jedna z moich licznych córek....
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Wpadła na oryginalny pomysł założenia sklepu internetowego. Zakupiła sobie w jakiejś firmie - no właśnie co?
Stąd moje pytanie (bo na sklepach internetowych znam się tak samo jak ona) na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Gdzieś obiło mi się o uszy że i przy rejestracji takiego sklepu są jakieś problemy i musi to rejestrować osobiście właściciel, gdyż później mogą wyniknąć problemy.
Dlatego mam takie pytanie: Czy ktoś wie na co należy zwrócić uwagę przy tego rodzaju zakupie?
Przede wszystkim zakładasz własną DG. Potem w regulaminie sklepu zamieszczasz informacje, że tu, pod takim i takim adresem/domeną prowadzi sprzedaż taka a taka firma/WDG/itd. Działalność Gosp. to podstawa, a w jaki sposób dotrzesz do klientów, to Twoja sprawa. Napisałeś "Zakupiła sobie w jakiejś firmie" - co masz na myśli?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Przede wszystkim zakładasz własną DG. Potem w regulaminie sklepu zamieszczasz informacje, że tu, pod takim i takim adresem/domeną prowadzi sprzedaż taka a taka firma/WDG/itd. Działalność Gosp. to podstawa, a w jaki sposób dotrzesz do klientów, to Twoja sprawa. Napisałeś "Zakupiła sobie w jakiejś firmie" - co masz na myśli?
Mogę tylko powiedzieć jak to wygląda od kuchnii jeśli chodzi o Google.
Musi wybrać dobry skrypt/sklep, który będzie się w miarę dobrze indeksował i pozycjonował w Google. Kazdy produkt musi mieć dobry opis i dobre zdjęcie.
Może chodzi o jakąś licencję na ten sklep?
Dzięki za zainteresowanie;)
Chodzi raczej o stronę prawną samego już użytkowania sklepu.
Jesteśmy grafikami więc grafikę strony sami sobie opracowaliśmy. Córka poszła z tym do firmy zajmującej się tworzeniem sklepów internetowych.
I jak do tej pory wszystko gra. Po wniesieniu opłat sklep ma ruszyć. Ale jak wiadomo strach ma wielkie oczy :shock:
Postraszono nas informacjami jak to twórcy takich programów trzymają później w garści zleceniodawcę i bez ich zgody (dodatkowych opłat) nie wiele można zrobić.
A gdy taki informatyk przekwalifikuje się lub z jakiś powodów nie będzie chciał dalej uczestniczyć we wspólnym dziele, to klops. Właściciel domeny tylko z taką osobą będzie rozmawiał która dokonała rejestracji, ponoć bez względu na to że sprzedała swe prawa:?:
No nie wiem, tak mnie straszą ludzie choć jak mówią, informacje mają z drugiej ręki.
Dlatego też pomyślałem sobie że gdzie jak gdzie ale na naszym forum, wśród ludzi robiących tyle zdjęć do internetowych sklepów, może ktoś otarł się kiedyś o podobne problemy i będzie mógł na ten temat coś powiedzieć
Chodzi głównie o to, na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z firmą
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Dzięki za zainteresowanie;)
Postraszono nas informacjami jak to twórcy takich programów trzymają później w garści zleceniodawcę i bez ich zgody (dodatkowych opłat) nie wiele można zrobić.
A gdy taki informatyk przekwalifikuje się lub z jakiś powodów nie będzie chciał dalej uczestniczyć we wspólnym dziele, to klops.
Święta prawda, pewnik i co tam jeszcze chcesz - mają rację w 100%. Ja również odradzam.
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Właściciel domeny tylko z taką osobą będzie rozmawiał która dokonała rejestracji, ponoć bez względu na to że sprzedała swe prawa:?:
No nie wiem, tak mnie straszą ludzie choć jak mówią, informacje mają z drugiej ręki.
No nie rozumiem do końca o co Ci tu chodzi, ale powiem jak powinno być: Domenę masz sobie kupić sam/sama niezależnie i tylko tak. Bo się potem okaże, że "właściciel" zażyczy sobie extra pieniądze za dzierżawę, kiedy zobaczy że interes hula i nikt mu tego nie zabroni. Co wtedy zrobisz - zmienisz domenę?
Chyba złapałaem co miałeś na myśli - twój "właściciel" to rejestrator, czyli uprawniona firma w której rejestrujesz domenę, a właścicielem jesteś Ty, dopóki opłacasz tę domenę. Czyli - jeśli ktoś (firma od sklepu) zarejestruje domenę Twojego sklepu na siebie, a może tak być, to właścicielem będzie ten ktoś, a Tobie ją tylko wydzierżawi, na własnych warunkach - tak jest be. Sam na siebie/córkę rejestruj domeny, bez pośredników. Wszelkie przekierowania potem ustawiasz bez problemu w panelu adm. domeny.
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Jesteśmy grafikami więc grafikę strony sami sobie opracowaliśmy. Córka poszła z tym do firmy zajmującej się tworzeniem sklepów internetowych.
Typowy błąd. Wygląd oczywiście jest ważny, ale jest ostatni na liście priorytetów, jeśli chodzi o internet. Mówimy o sklepie, a po co komu piękny sklep, do którego nikt nie wchodzi, albo wchodząc musi uważać na wysoki próg, lub niski strop ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
pe.en.de
Dlatego też pomyślałem sobie że gdzie jak gdzie ale na naszym forum, wśród ludzi robiących tyle zdjęć do internetowych sklepów, może ktoś otarł się kiedyś o podobne problemy i będzie mógł na ten temat coś powiedzieć
Chodzi głównie o to, na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z firmą
Miałem własny sklep, obecnie m.in. administruję cudzymi. Mogę coś podpowiedzieć.
Kroki podstawowe:
- Wymyślenie i zakup (rejestracja) domeny.
- Wybranie i zakup skryptu (oprogramowania) sklepowego.
- Wybranie usługi hostingowej, czyli serwera.
- Zainstalowanie i uruchomienie testowej wersji sklepu na serwerze (bez udostępniania go wyszukiwarkom).
- Nauka obsługi/administrowania sklepem (lub zatrudnienie do tego osoby z zewnątrz).
- Wprowadzenie produktów z ew. podziałem na kategorie.
- Otwarcie sklepu dla Świata (wyszukiwarek) i rozpoczęcie(?) sprzedaży.
ad. 2, 3 - w zamian można skorzystać z gotowych platform sklepowych, gdzie całą obsługą techniczną (konserwacje, aktualizacje itp., czasem też jakaś promocja) zajmuje się właściciel platformy. Opłaty są różne, często stanowią procent od sprzedaży i przeważnie są tak skalkulowane, że po podatkach i zus, dla nas zostaje nie za wiele.. Dlatego zawsze lepiej "być na swoim".
Kroki opcjonalne:
- Modyfikacja/wymiana szaty graficznej sklepu.
- Nic więcej na ten moment mi nie przychodzi ważnego do głowy ;)
Powyższe, to dopiero nieśmiały początek, bo w tym momencie zaczyna się najpoważniejsza praca - tzw. optymalizacja zawartości i promocja w internecie, ale to temat na książkę.
Witaj,
sprawy wymienione wcześniej są bardzo ważne. Niemniej jednak nie zapomnij o:
1. prawidłowym pod względem prawnym regulaminie ,bez "zabronionych klauzul" i konieczność jego ciągłego monitorowania,
2.Zgłoszenie sklepu do GIODO.
Powodzenia
jacek