Jak zmniejszyć siłę błysku 580EX II w trybie M
Witam,
Jak wiadomo, w lampie speedlite 580EX II w trybie manualnym błysk można regulować w zakresie od 1/1 do 1/128 siły. A co robić w przypadku, kiedy ta 1/128 to nadal za mocno? Wiadomo z praktyki, że w trybie ETTL ta lampa potrafi wyzwolić zdecydowanie słabszy błysk, niż 1/128...
Żeby uprościć sprawę - nie urządza mnie zmniejszenie ISO ani przymknięcie przysłony...
Odp: Jak zmniejszyć siłę błysku 580EX II w trybie M
nie mam pojęcia czy w automacie błyśnie słabiej niż 1/128, chyba że chodzi o błysk pomiarowy. możesz więc albo oddalić lampę albo założyć jakiś modyfikator, który pochłonie trochę mocy błysku.
Założyć Filtr ND na obiektyw albo na lampę ?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
korekcja ekspozycji :> ?
nie chcę ruszać czasu ani przysłony, żeby mieć tło (np. światła miasta wieczorem) odpowiednio doświetlone, a do tego jeszcze rozmyte :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
schabu
nie mam pojęcia czy w automacie błyśnie słabiej niż 1/128, chyba że chodzi o błysk pomiarowy. możesz więc albo oddalić lampę albo założyć jakiś modyfikator, który pochłonie trochę mocy błysku.
Lampa zamontowana na statywie, skierowana w stronę białej parasolki rozpraszającej, można do tego jeszcze jakiś modyfikator zastosować? Oddalenie lampy pomaga, ale zdecydowanie zmienia charakter światła na "twarde"...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Założyć Filtr ND na obiektyw albo na lampę ?
Filtr ND na obiektyw odpada z tej samej przyczyny, co zmniejszenie ISO/przymknięcie przysłony - chcę, żeby tło było widoczne na zdjęciu.
A z filtrem ND na lampę się nie spotkałem, możesz podsunąć jakiegoś linka?
zalozyc dodatkowy modyfikator na lampe.
no to pozostaje jeszcze szary filtr na lampę...
w zestawie folijek Cokina na lampy, o ile mnie pamięć nie myli jest właśnie szara folia mająca za zadanie osłabić błysk lampy....
Nie powiem o ile, bo nie mam ich pod ręką :(
Opcji jest kilka, np.:
Wysuń odbłyśnik i palnik w pod kątem w górę
Stofen
Biała kartka na cały palnik
Przysłoń część palnika czymś nieprzeźroczystym