Klatę pełną chciałbym mieć
Witam,
Proszę mnie na początku nie linczować, ale muszę zapytać. Po kilku latach fotografowania, Nikonami i Pentaxami w szczególności przyszedł czas przesiadki na mały obrazek. Nie mam aktualnie sprzętu cyfrowego oprócz ip5 (korpusK-5 + 3 obiektywy zniknęły wraz z całą torbą w Pradze) więc moge budować system od nowa. Budżet na początek to około 2500 EUR. Potrzebny jest korpus + standard zoom plus stałka, z powodów budżetowych pewnie 50/1.8 lub 85/1.8. Budżet na całość to około 2500 EUR.Na tapecie pojawiły się zestawy:
Canon EOS 6D nówka + 24-105L + 50 lub 85 mm
Canon EOS 5D MKII używka + 24-105L + stałka
Nikon D600 + standard (nie wiem co polecicie w tej cenie) + stałki
Nikon D700 używka + standard ze stałką.
W przyszłości (początek przyszłego roku) chciałbym dokupic tele, nikoniecznie 2.8 w pełnym zakresie, no chyba że nerki będą w cenie.
Korpusy do celów portret, Koncert, rajd. Dokładnie w tej kolejności. Odbitki nie będa wielkoformatowe, ale szczegóły na zdjęciach sa mile widziane. Opcja D600 byłaby dobra, ale po wątku na temat afery kurzowej I olejowej, raczej mało prawdopodobna. Zakup miałby nastąpić w październiku, więc nie widzi mi się czekać na D610.
Canona jeszcze nie miałem, ale zawsze chciałem ;)
Odp: Klatę pełną chciałbym mieć
mysle ze pierwsza opcja powinna cie bardzo zadowolic. 6D ma bardzo fajny obrazek a 24-105 jest rowniez swietnym obiektywem
Dzięki. Jak wypada AF-C? Generalnie czasem te rajdy. Słyszałem że tryb śledzenia AF-em w tym modelu wypada słabo, ale I tak lepiej od 5D. Czy ktoś porównywał to do D600/D700?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
mysle ze pierwsza opcja powinna cie bardzo zadowolic. 6D ma bardzo fajny obrazek a 24-105 jest rowniez swietnym obiektywem
Przy okazji, jest jeszcze nowy 24-70 F/4. Jakaś opinia?
ale porównywał co? af na czas? na dobieg? jedno słyszałeś drugie chcesz mieć
jak banan napisał ,kup opcje 1 potem będziesz kombinował
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale porównywał co? af na czas? na dobieg?
Śledzenie AF- chodzi o przemieszczający się obiekt. Mam zamniar popełnić jakiś rajd samochodowy, owszem słyszałem że nie wyrabia ten korpus w tym trybie. Pytam czy ktos porównywał działanie tego trybu pomiędzy D600 a 6D. Oczywiście skłaniam się ku pierwszej opcji, to jedyne co mnie powstrzymuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Boober
Budżet na początek to około 2500 EUR.
Na dziś to:2500 E x4,2=10500 pln.
Zestaw Mark III + 24-105 to ok 13800.Różnice na + pomiędzy Mark II i III łatwo znajdziesz.
IMHO:rozważ tę opcję mimo ograniczeń budżetowych.Mam taki zestaw ( dodatkowo 100-400L)i jako były pentaxianin z K-5 polecam.
Miałem sporo puszek, systemów i szkieł. Jedyne co poleciłbym to 6d z 24-70 2.8. Jedyne połączenie, które wg mnie niszczy plastyką, jakością i podobalnością. Od tego czasu przestałem używać nawet stałek, bo 6d i 5d3 latają na ekstremalnych iso.
Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2
Witam kolegę z pentax.org.pl. No najchętniej kupiłbym marka III, ale budżet nie jest z gumy. :)
Dennis, z 24-70 2.8 raczej nie zamieszczę się w budżecie. :/
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Cytat:
Jedyne połączenie, które wg mnie niszczy plastyką
Szukanie w takim zoomie plastyki jest dziwne.
6D i 50 wystarczą (50 od Sigmy, Canon nie niestety nie ma sensownej propozycji (czy to cena, czy jakość wykonania)). :)
24-105 jest jednak takim sobie szkłem. 24 trzeba domknąć do 8 żeby nie mieć winiety (paskudna beka zostaje). 105 też najostrzejsze nie jest. Aczkolwiek zdjęcia robi. Na 5D przy 12 MPX daje radę.