Mam okazje kupić 20D z przebiegiem 10 K za 400 zl. Pytanko brzmi: Czy 20D w dalszym ciągu jest naprawialny w sensie oplacalności na ew usterki ?
Wersja do druku
Mam okazje kupić 20D z przebiegiem 10 K za 400 zl. Pytanko brzmi: Czy 20D w dalszym ciągu jest naprawialny w sensie oplacalności na ew usterki ?
Nie opłaca się naprawiać nic przy cenie zakupu 400 zł :-)
nie pchał bym się w ten zabytek
Jedyny wart zakupu ze starszych sprzętów to 40D, bo wciąż sporo potrafi :)
Jeśli stać Cie na dołożenie ~200zł to weź 30D bo;
- ma gwarant migawki 100tys cykli (o ile znajdziesz egz. poniżej)
- ma punktowy pomiar światła
- skok ISO co 1/3 kroku
- większy wyświetlacz
- histogram RGB
- picture style
40D względem 30D daje;
- lepszy AF,
- szybszą serię,
- 2mpix więcej (o ile to jakaś róznica, pamiętam też że swojego czasu chodziły jakieś ploty o interpolowanych pixelach, nie wiem, nie sprawdzałem),
- 14bitowe RAW`y
- live view
- o 10% większy wizjer
- i inne mniej znaczące jeśli wszystko co ważne pamiętałem...
także 20D to już dużo większy przeskok niż 20->30D, niestety dopłata będzie większa...
No niestety 40D jest sporo lepszy, ale tez trzeba na niego wydać ok. 1000zł jeśli ma być w dobrym stanie.
Może jednak warto poczekać i dozbierać trochę grosza.
Jak chcesz tanio 30d, to sprawdź tutaj : CANON EOS 30D (3577108272) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. aukcja od 1zł :)
eeeee... no bez przesady... 20D dalej robi takie same zdjęcia jak w momencie prezentacji ;)
FAkt że różnica pomiędzy 20D a 30D jest znaczna, choćby ze względu na większy wyświetlacz z tyłu... ten w 20D to masakra jest, jak się ktoś przyzwyczai do dużego ekranu - w 20D to tak jakby oglądać znaczki pocztowe :D
Choć za 400zł to myślę, że można spokojnie kupić, choćby dla samej zabawy. Mnie wymiana migawki w 2008 roku kosztowała więcej ;)
Mam od 6 lat 20d i gdyby nie fakt, że potrzebuję szybkiego AF, nie szukałbym innego body. Jeśli nie będzie się używać ISO powyżej 400 to naprawdę obrazki są niezłe. Zerknij na www.fofoto.pl fotografia sportowa - kontakt: fofoto@fofoto.pl, wszystkie foty robione były 20d. Cena 400pln to cena najprostszej małpki, której daleko do 20d, oczywiście jeśli pominąć liczbę pikseli.
Co do dostępności części to należy zapytać Żytnią.
marcinradom, o te megapiksele bym się też nie martwił... Z mojego 20D robiłem powiększenia 70x100 i nie ma problemu z oglądaniem tego, a z małpki znajomej (chyba z 16Mpix) to 10x15 bym się nie odważył zrobić :D