Znikają mi zdjęcia z dysku - po kawałku. O co chodzi?
Witajcie,
mam pewien problem. W czasie obrabiania zdjęć ślubnych zauważyłem coś dziwnego z jednym zdjęciem. Zmieniło się samo i to w sposób niepokojący:
Zdjęcie, o którym mowa w czerwcu
Zdjęcie dziś
Uszkodził się RAW i tak wygląda po eksporcie z Lr. Pomóżcie mi ustalić, co się z nim stało. Popsuł się dysk, RAM czy Lr? Jeśli dysk, to co należy robić? Jakieś testy? Gwarancja?
Dzięki z góry, że tym razem nie zawiedziecie.
Odp: Znikają mi zdjęcia z dysku - po kawałku. O co chodzi?
IMHO psuje się dysk. co to za napęd jest?
a co należy robić? co za pytanie? BACKUP. 8-)
Jak przekopiujesz (kopia pliku) w inne miejsce to czy tak samo wygląda ? Wywal z LR i zaimportuj jeszcze raz. Jak wygląda pod innym softem np. DPP ? Dysk przeskanuj na występowanie błędów (generalnie zawsze warto to co jakiś czas zrobić).
Radzę Ci zerknąć na S.M.A.R.T dysku twardego (np programem CrystalDiskInfo). Możliwe, że kończy się jego żywot.
Nie jest to IMHO wina dysku, bo wtedy miałbyś zupełną sieczkę z pikseli. To mi wygląda na konflikt dwóch programów w obrębie jednego dysku / partycji.
Jeśli masz kilka partycji na dysku, przerzuć zdjęcia na inną i wtedy zobaczysz czy jest inaczej.
Ja mam podobny kłopot. Tak wyglądają RAWy w Picasie, a kiedyś było ok. Dodam, że w DPP te same RAWy wyglądają normalnie.
Picasa:
DPP:
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Z tego co pamiętam to DPP uzywa do podglądu zaszytego jpg- dopiero jak zaczynasz modyfikować to pojawia się RAW:)
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Z tego co pamiętam to DPP uzywa do podglądu zaszytego jpg- dopiero jak zaczynasz modyfikować to pojawia się RAW
W DPP po otwarciu pliku nadal wszystko jest ok. To dziwne zjawisko występuje tylko w Picasie. Sprawdzałem też na innym komputerze i jest to samo. Zatem albo problem jest z RAWami z mojego aparatu albo z Picasą. Ciekaw jestem czy ktoś inny też się z tym spotkał.
picassa narzuca swoje posrane kolory i RAWY glupieją ;x
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
IMHO psuje się dysk. co to za napęd jest?
a co należy robić? co za pytanie? BACKUP. 8-)
HDD WD 3TB
oczywiście, że robię back-upy
Cytat:
Jak przekopiujesz (kopia pliku) w inne miejsce to czy tak samo wygląda ? Wywal z LR i zaimportuj jeszcze raz. Jak wygląda pod innym softem np. DPP ? Dysk przeskanuj na występowanie błędów (generalnie zawsze warto to co jakiś czas zrobić).
pierwsze zdjęcie (to w poście) wyglądało dobrze, jednak kolejne nie. dziś widzę 10 uszkodzonych RAWów w jednym katalogu. W Ps taka sama sytuacja. Zdjęcie nie daje się ponownie zaimportować z informacją, że jest "corrupted or damaged". Jak porządnie sprawdzić dysk? robiłem chdisk, ale według niego jest ok.
Cytat:
Radzę Ci zerknąć na S.M.A.R.T dysku twardego (np programem CrystalDiskInfo). Możliwe, że kończy się jego żywot.
według Twojego programu dysk jest ok.
Cytat:
Nie jest to IMHO wina dysku, bo wtedy miałbyś zupełną sieczkę z pikseli. To mi wygląda na konflikt dwóch programów w obrębie jednego dysku / partycji.
Jeśli masz kilka partycji na dysku, przerzuć zdjęcia na inną i wtedy zobaczysz czy jest inaczej.
Nie używam innego programu do RAWów. Na tym dysku jest inna partycja. Na innych dyskach zdjęcia niektóre są uszkodzone, a inne nie.
już nie rozumiem, co się dzieje