Modelowy wzór umowy na wykonanie zdjęć ślubnych.
Witam serdecznie.
Mam prośbę do forumowiczów, którzy bazując na swoim doświadczeniu stworzyli taki model umowy pomiędzy fotografującym, a parą młodych, który maksymalnie pozwoli zabezpieczyć się przed mocno trudnym klientem, którego nie do końca da się rozpoznać w czasie rozmów. Co powinna zawierać taka umowa, na co należy szczególnie zwrócić uwagę, aby później nie tracić zdrowia i włosów na głowie.
Pozdrawiam Nocarz
Odp: Modelowy wzór umowy na wykonanie zdjęć ślubnych.
tez chetnie sie zapoznam, bo ostatnio myślałem o wprowadzeniu zapisu o tym że nie odpowiadam za dzieło pod wzgledem artystycznym:lol: jeśli w kluczowych momentach pojawi sie zgraja "fotografów i filmowców" nad którymi nie da sie zapanować (ostatnie 2-3 sluby, to był koszmar)
o to, to, to dobrze gadacie.
Zamawiający oświadcza, iż zapoznał się z dorobkiem Wykonawcy i akceptuje jego percepcje kompozycji obrazu, efektu końcowego postprodukcji, jak i ogólną estetyką wykonywanej fotografii.
Zamawiający oświadcza również, że wiadomym mu jest, że efekt końcowy reportażu ślubnego uzależniony jest od warunków zastanych zarówno w kościele jak i na weselu, stąd estetyka zdjęć w wypadku rażąco niesprzyjających warunków, w szczególności ilości, absorpcji i koloru światła, może odbiegać od prezentowanej w portfolio Wykonawcy.
Wykonawca nie ponosi odpowiedzialności za niższą jakość techniczna i merytoryczną zdjęć w przypadku wyraźnego ingerowania osób trzecich w kadr, oraz w warunki świetlne (głównie chodzi o używanie przez wideooperatorów mocnego, halogenowego oświetlenia w kościele lub na sali weselnej), jak również przez ograniczenie przez osoby trzecie możliwości swobodnego wykonywania zdjęć (np. w wypadku, gdy podczas uroczystości jest dwóch wideooperatorów stojących blisko Pary Młodej).
Serio masz taki wpis w umowie odnośnie tych operatorów i światła?
To ja chyba dodam ze jak na sali weselnej nie będzie białych ścian to fotograf bedzie miał muchy w nosie i nie gwarantuje udanych zdjęc a i kościół też biały. ;-)
Najlepiej to wpiszcie , żeby kasę wcześniej dali i dużo a zdjęcia możecie wykonać telefonem komórkowym - i jak nie wyjdą to powtórka w innym terminie przy zmianie kościoła i sali wybranego przez Was aby pasowało
Robi się dostosowując do warunków i otoczenia aby było dobrze a nie jakieś fanaberie wstawia. To moje zdanie.
A jak piszesz mistrzu to chociaż przez duże M:lol:
nocarz: chcialem pomoc, ale juz mi sie nie chce.
podziekuj kolegom manfred1, fhumargo ;)
oni jak widac maja wieksze doswiadczenie ode mnie w temacie umow publiczno-prawnych i zabezpieczenia wlasnej pracy ;)
ja wylaczam kompa i wyjezdzam na repo.
peace ;]
Napisz w umowie że jak droga będzie mieć dziury to...