Zamieszczone przez
chokai
Panowie może coś doradzicie.
Mam ja od paru ładnych lat 40D który jako tako do tej pory mi wystarczał. Potrzeb wielkich nie mam, zadęcia na robienie za wszelką cenę fotek również.
Chciałbym nabyć coś nowego, ale od kilku tygodni wertuję fora i sieć i nie bardzo wiem co wybrać.
Co chciałbym :
- lepszego ISO, bo tam gdzie nie można lampą błyskać to moje obiektywy słabo sobie radzą.
- przydałby się lepszy ekranik (bo gorszego od tego to już nawet wśród znajomych nie widuję) żeby ostrość oceniać lepiej, ale bardzo przydałby się odchylany, żeby można było ludziom zdjęcia robić, bez stresowania ich że ktoś się do nich przymierza z "poważnym" aparatem
- górny wyświetlacz, bo się przyzwyczaiłem że mam tu wszystko co potrzeba
- wizjera, też się przyzwyczaiłem
- dobrej baterii, bo swoją robię 1000 zdjęć
- nie potrzebuję filmów
- matrycy większej rozdzielczości, w sumie te 10Mpx wystarczałoby nawet, ale przycinaniu czasem okazuje się za mało
Brałem po uwagę już chyba wszystko, od 650D do 5dmkII , ale nie mam problemów z wejściem w Nikona (mam D50 który robił piękne zdjęcia ale jeszcze więcej mu brakuje niż 40D), i tu z kolei brałem pod uwagę zarówno wszystko od D3200 do D7100. No i koniec końców doszedłem do Olympusa M5, który odstręcza trochę małpkowatością, ale to dlatego że nie miałem w rękach.
Canon ma pierwszeństwo bo trochę szkoda mi obiektywów (15-85 , 70-200/f4, 50/1.8), ale na nowe też pieniądze by się kiedyś znalazły.
Aha - cena gra rolę, ale nie najważniejszą, nie mam problemów z przepłacaniem za zabawki.