55-250 nagle pojawiło się mydło (!?)
Witam. Często pojawiają się tematy, mówiące o tym że ktoś kupił obiektyw i ma mydło... Mój przypadek jest (moim zdaniem) niezwykły ;] Mianowicie, obiektyw mi ładnie ostrzy i ogólnie jestem zadowolony z użytkowania go. Aż pewnego dnia wyciągam go z torby, zakładam do body, pstrykam i... prawie zawał ;/ Mydli jak cholera...
1. Dlaczego pojawiło się to zjawisko? Jaka jest tego przyczyna?
2. Co mogę na to poradzić?
zdjęcia poglądowe, wszystkie na pełnej dziurze:
23-07-2013
ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
24-07-2013
14-07-2013
mydło
03-08-2013
04-08-2013
04-08-2013
Odp: 55-250 nagle pojawiło się mydło (!?)
Cytat:
Zamieszczone przez
halama
2. Co mogę na to poradzić?
Samemu to niewiele. Pozostaje poszukać jakiegoś dobrego fototechnika i dowiedzieć się za ile gotów jest takie coś naprawić.
A może na gwarancji spróbuj naprawić, lub wymienic
Czy to aby nie wina AF? Jak jest na innych obiektywach? Spróbuj zapiąć to szkło do innej puszki. Zdjęcia raczej nie są poruszone - czasy 1/500 - 1/400 sek, czy nawet 1/800 na drugim. Rozumiem że obiektyw gleby nie zaliczył?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bono74
Czy to aby nie wina AF? Jak jest na innych obiektywach? Spróbuj zapiąć to szkło do innej puszki. Zdjęcia raczej nie są poruszone - czasy 1/500 - 1/400 sek, czy nawet 1/800 na drugim. Rozumiem że obiektyw gleby nie zaliczył?
Na MF jest tak samo. Inne obiektywy śmigają bez zarzutu. Właśnie nie mam do dyspozycji innej puszki ;/ Ogólnie dziwne rzeczy dzieją się z samym tłem zdjęcia, na wspomnianym przez Ciebie drugim zdjęciu (choinka) trawa z lewej i prawej str... Ani obiektyw, body nigdy nie miało gwałtownego spotkania z podłożem.
Obiektyw kupiłem używany, po gwarancji. Służył mi niezawodnie przez prawie rok. Z resztą jak go kupiłem to zaskoczył mnie niezwykłą ostrością i jakością obrazu który można było wykrzesać z niego a teraz nagle **** ;/
A stabilizacja działa? To znaczy czy widzisz jej działanie w wizjerze? Może to padło przez co grupa soczewek odpowiedzialnych za stabilizację jest nie w tym położeniu co trzeba. Tak czy owak, sam tego prawdopodobnie nie naprawisz.
Na moje kaprawe oko któraś z soczewek ma przesuniętą oś optyczną. Obiektyw mógł być już naprawiany i ktoś słabo dokręcił np. nakrętkę mocującą soczewkę. Teraz się ona poluzowała i soczewka się przesunęła...
Tak czy siak raczej bez fachowca się nie obejdzie :-).
@piast9 i @dzidofon chyba w dobrym kierunku kombinujecie. Stabilizacja nie działa... Nie zauważyłem tego bo raczej z niej nie korzystam. Gdy ją włączę i nacisnę spust do połowy słychać jakieś tam chrobotanie ale nic się nie dzieje - w sensie nie stabilizuje. Druga sprawa, dwie śrubki na bagnecie (gdy obiektyw jest bagnetem do góry, to te dwie które są poziomo), mają ślady że ktoś je już ruszał kiedyś
http://img22.imageshack.us/img22/5453/m0fe.jpg