zachowanie się klasycznych szkieł na FF
Doszedłem do punktu, gdy zaczynam się zastanawiać, czy jest sens dalszego inwestowania w szkła pod APS-C (które wcale nie są tanie).
Więc pytanie:
jak na FF zachowują się (chodzi o jakość obrazowania) znane (i budżetowe) szkła takie jak:
np. Tamron 28-70/2.8
Tamron 70-300 VC USD
Canon 35mm/2.0
Canon 40mm/2.8
Canon 50mm/1.4 (lub 1.8)
Canon 85mm/1.8
oraz jeszcze parę "klasyków" z czasów analogowych
Nie mam żadnego doświadczenia z FF, tym czego potrzebuję jest dobra jakość obrazka na wysokim ISO
Będę wdzięczny za odpowiedzi, podpowiedzi...
Odp: zachowanie się klasycznych szkieł na FF
Zadałbym odpowiedz przez jakie adaptery. Bo zapewne chodzi Ci o szkła od systemu FD na EF - FF ??? Przynajmniej jeżeli chodzi o obiektywy z czasów analogowych Canona. Adapter by szkło ostrzyło na nieskończoność będzie miał soczewkę, a to się równa gorszej jakości obrazka.... co innego na np. sony nex - adapter bez soczewki - dobra jakość ..... Stare szkła o których zapewne piszesz z systemu FD były zaprojektowane pod FF - rewelacyjne szkła pokrywające pełną klatkę....
nie FD, chodzi o stystem Eos
Przecież te szkła z powodzeniem wykorzystują ludzie na FF w budżetowej opcji bez "L"
Cytat:
Canon 35mm/2.0
Canon 40mm/2.8
Canon 50mm/1.4 (lub 1.8)
Canon 85mm/1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
Pascalekk
Przecież te szkła z powodzeniem wykorzystują ludzie na FF w budżetowej opcji bez "L"
Mało tego - zgodnie twierdzą, że wszystkie szkła na FF dostają skrzydeł. Potwierdzam :D
zatem chętnie posłucham opinii "tych ludzi"
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
jak na FF zachowują się (chodzi o jakość obrazowania) znane (i budżetowe) szkła
Nie do końca pytanie jest dla mnie jasne. No bo jak mają się zachowywać na pełnej klatce obiektywy, które do pełnej klatki zostały zaprojektowane?
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Nie mam żadnego doświadczenia z FF, tym czego potrzebuję jest dobra jakość obrazka na wysokim ISO
Jeśli ktoś w czasach analogowych fotografował aparatem małoobrazkowym, przejście z cropa na FF będzie powrotem do normalności. Czyli normalnych kątów widzenia i normalnej głębi ostrości. Ale nie znaczy to, że rozmiar klatki 36x24mm jest idealny i jedyny słuszny, bo powstał też niejako przez przypadek i kompromis.
Równie dobrze takim kompromisem dla osób, które nie używały wcześniej małego obrazka, może być dzisiaj format DX. Szczególnie, jeśli pojawiają się takie szkła, jak Sigma 18-35/1.8.
igor58 - przejrzyj sobie wątki każdego z tych szkieł, są tutaj na forum. warto poszukać... poza tym nie wiem do końca o co Ci chodzi. jeśli szkło jest dobre, to będzie dobre na apsc, jak i na ff...
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
igor58 - przejrzyj sobie wątki każdego z tych szkieł, są tutaj na forum. warto poszukać... poza tym nie wiem do końca o co Ci chodzi. jeśli szkło jest dobre, to będzie dobre na apsc, jak i na ff...
Wydawało mi się, że napisałem wyraźnie: stoję przed rozbudową szklarni, mam 60d i trochę szkieł (pod FF i pod APS-C), więc pytanie brzmi: czy dalej brnąć w słoiki pod APS-C (nie są tanie, np. C17-55/2.8, C10-22), czy stawiać na FF. Największym plusem FF jest dla mnie dobra jakość obrazka na wys. czułościach, nie bokeh, czy papierowa głębia. Zakup np. 17-55/2.8 to jest już prawie połowa sumy 6D.
Np. słyszałem, że 17-40/4 jest o wiele lepsze na FF niż na cropie, więc teza, ze każde dobre szkło jest jest ok. na obu rozmiarach matryc nie jest do końca prawdziwa...
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Największym plusem FF jest dla mnie dobra jakość obrazka na wys. czułościach, nie bokeh, czy papierowa głębia
Tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. Pełna klatka w związku z tym, do niczego nie jest Ci potrzebna, jeśli będziesz dysponował porządną matrycą APS-C. Najlepsze w tej chwili i dorównujące dynamiką i szumami pełnej klatce są matryce Sony instalowane w Pentaxie K5II i Nikonie którymś-tam, bodaj 7100. Oprogramowanie najlepsze w Pentaxie. W tej chwili DX-y Canona zostały trochę z tyłu pod tym względem.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
słyszałem, że 17-40/4 jest o wiele lepsze na FF niż na cropie
To nie tak. Obiektyw na cropie, czy FF działa tak samo. Ale jest cholerna różnica w uzyskiwanym kącie widzenia. Na FF będzie on bardzo_wspaniale ;) praktyczny, natomiast na cropie kąty te wyjdą trochę bez sensu, o wiele mniej użyteczne.
Na Twoim miejscu zdecydowałbym się jednak na dobre DX i do niego kompletował optykę.