Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!
Myślę, że bardzo ciekawy news dla nas Canonierów.
Ekipie z Magic Lanern udało się w ciekawy sposób oprogramować sensor i wykorzystać go do rejestrowania sceny w dwóch ISO jednocześnie (100 i 1600).
Efektem jest scena o rozpiętości tonalnej rzędu 14EV.
- dla 5D m3 na rejestracje zdjęć statycznych i wideo w trybie RAW przy wykorzystaniu dual iso,
- dla 7D jest to na razie "tylko" zdjęć statycznych
Zainteresowanych odsyłam do źródła:
Dual ISO - massive dynamic range improvement for 5D3 and 7D
W wątku m.in. RAWy do pobrania.
A tu przykładowy obrazek prosto z puszki na zachętę:
http://acoutts.com/a1ex/0R0A0640-fullres-soft.jpg
Odp: Magic Lantern i zakres tonalny 14EV dla 5Dm3 i 7D!
fajne, ale są też wady
Price to pay
- Half resolution in highlights and shadows
- Aliasing and moire - of course, in highlights and shadows
- You can no longer check critical focus when zooming in
poza tym, nie wiem czy to już nie takie katowanie matrycy..
ostatnim hitem z ML jest na pewno nagrywanie RAW :)
za bardzo nie wiem, co by miało znaczyć "katowanie matrycy" - są 2 wzmiacniacze sygnału z matrycy użyte z różnymi ustawieniami - sama matrycy sygnał wysyła taki sam...
Cytat:
Zamieszczone przez
zuber
za bardzo nie wiem, co by miało znaczyć "katowanie matrycy" - są 2 wzmiacniacze sygnału z matrycy użyte z różnymi ustawieniami - sama matrycy sygnał wysyła taki sam...
nie znam dokładnie w jaki sposób jest realizowane podbijanie iso przez elektronikę, ale jeśli tak jak mówisz to nie powinno to mieć żadnej szkody dla body.
Udalo im sie to uruchomic dla 5d MK2 I 6D! Ktos juz testowal?
Witam. Wczoraj zainstalowałem w moim 5DII, aparat przeżył.
Uruchomiłem opcję Dual ISO, która to tak bardzo mnie zaciekawiła że to właśnie dla niej zdecydowałem się pobawić nowym ML.
Efekt, hmm... mocno kontrowersyjny przy powiększeniu 100% widać poziome pasy różnie naświetlonej klatki.
Może ktoś już przerabiał temat i wie jak pozbyć się tego efektu. Może jakiś filtr median tyle że wtedy ostrość leci.
Mi się wydaje że czysty "bajer" podobne jak nie lepsze efekty uzyskuje się poprzez forsowanie RAWa.
Chyba że do video, ale tam to raczej też RAW...
A wie ktoś może coś czy i jak to działa na 60D?
To jest do użytku przy dynamicznych scenach, gdzie nie ma szansy na bracketing ekspozycji.
Spada rozdzielczość w pionie, pojawiają się artefakty (głównie mora) ale w cieniach jest lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Mi się wydaje że czysty "bajer" podobne jak nie lepsze efekty uzyskuje się poprzez forsowanie RAWa.
Chyba że do video, ale tam to raczej też RAW...
Że bajer to prawda, to raczej demo jak by mogło być gdyby było. Cały problem w tym że przez forsowanie RAWa w canonie uzyskać dobrych efektów się nie da stąd takie przysiady trzeba robić, pozostaje oczywiście pytanie jak daleko jest forsowany ten raw, Warto poczytać literaturę cytowaną przez autora rozwiązania otwiera trochę oczy na temat forsowania, szumów i rozpiętości tonalnej matrycy.