Siemanko,
jaką macie stawkę za dojazd do klienta ? Bierzecie od 1km czy za cały kurs ? Czy cenę dojazdu macie wkarkulowaną w koszt usługi czy też doliczacie ją zawsze osobno ? Jak to wygląda ?
Pozdrawiam 8-)
Wersja do druku
Siemanko,
jaką macie stawkę za dojazd do klienta ? Bierzecie od 1km czy za cały kurs ? Czy cenę dojazdu macie wkarkulowaną w koszt usługi czy też doliczacie ją zawsze osobno ? Jak to wygląda ?
Pozdrawiam 8-)
Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu obliczenie kosztów środka lokomocji jakim się udajesz. Jedziesz autem obliczasz koszty paliwa (w obie strony oczywiście), a następnie wciągasz (dodajesz) do kosztów zlecenia (finalnego produktu za który Ci płacą, czyli zdjęć).
Są jakieś ogólne standardowe stawki za 1km. Teraz to chyba w okolicach 1zl/km. Dokładnie nie jestem pewien.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Obecnie obowiązujące stawki za 1 km przebiegu pojazdu do celów służbowych samochodów osobowych niebędących własnością przedsiębiorcy wynoszą:
1) o pojemności skokowej silnika do 900 cm3 - 0,5214 zł
2) o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3 - 0,8358 zł
Samochodu nie dostałeś za darmo, musisz go ubezpieczyć, robić przeglądy, naprawy.
"Za kółkiem" też nie siedzi duch święty.
Prosty przykład - moje cztery kółka palą 8 litrów na 100 km. Zużyte paliwo to koszt 45,76 zł (ostatnio tankowałem 6 lipca, 5,72 zł za 1 litr 98-ki).
A nawet jeśli przyjąć obowiązujące stawki zwrotu kosztów samochodu prywatnego używanego do celów służbowych (czytaj: niewygórowane) to wychodzi 83,58 zł.
A samochód osoby prowadzącej działalność ma przecież na siebie zarabiać...
takie rozpisanie jest rzecz jasna lepsze (dopiero wróciłem z wakacji... więc jeszcze "trzeźwo" nie myślę) ;)
he, he... to mój pali ze 12 litrów ;)
Do 15 km mam za darmo, dojazd w cenie zlecenia, ponad 15km to 1zł/km ; )