Zestaw dla początkującego przyroda, sport, makro za 6000-7000 zł
Witam, zastanawiam się nad zrobieniem kroku w przód w kierunku fotografii wymienionej w tytule. Do tej pory posiadałem 1100D + kit, aczkolwiek użytkowałem 1100D oraz pożyczone 60D z obiektywami: Canon 100mm f/2.8L Macro, Canon 200mm f/2.8 L II oraz Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
na tym jednak kończy się moje doświadczenie w fotografii, Mój budżet to 4000zł w gotówce + ~3000zł (możliwość rocznych rat), w moich planach zakupowych jest:
a) body 60D; przyjemnie pracowało mi się na pożyczonym 60D z w/w obiektywami, przesiadka z 1100D będzie krokiem w przód i cena ~2,800 mieści się w budżecie ratalnym, trochę szkoda że przegapiłem cashback bo wyszło by taniej ale było minęło, jedynym dylematem odnośnie body jest pytanie czy teraz ? Czy nie lepiej poczekać do premiery 70D licząc na spadek ceny 60D ? ale to pytanie dla was ludzi znających się na rynku foto, z doświadczenia wcześniejszych premier jest sens czekać ?
b) obiektyw macro; tutaj wybór padł na używanego Canon 100mm macro (nie L) bo dostanę takiego za ~1500zł
c)tele, tutaj mam problem bo zostaje ~2500zł; na używane 70-200 2.8L nie wystarczy, a 70-200 4L do sporu na hali za ciemny, aczkolwiek to wszystko wiem jedynie z teorii nie fotografowałem w/w obiektywami, wrażenia po pracy z 200mm f/2.8 L II są super i stalka mieści mi się w budżecie ale nie chciałbym ograniczać się na początek tylko do 200mm (użytkując stałkę trochę brakowało „dołu”). Nie wiem jak rozwiązać ten dylemat jeżeli kupię 70-200 2.8L braknie na macro.
Myślałem o tym żeby kupić używane 70-200 4L poznać ogniskowe na których fotografuje sprzedać 4L i następnie stalki ale przecież to i tak finalnie da mi cenę 70-200 2.8L, czy kupno 70-200 2.8L jest jedynym rozwiązaniem jeżeli chcę pozostać w szkłach systemowych ?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, tzn o możliwe kombinacje sprzętowe w tych pieniądzach.
Pozdrawiam Bartek
Odp: Zestaw dla początkującego przyroda, sport, makro za 6000-7000 zł
Jeśli chodzi o makro to nie musisz kupować od razu dedykowanego obiektyw, są jeszcze pierścienie pośrednie, konwertery itp. Może warto zainwestować w coś takiego a do obiektywu dozbierać jak się przekonasz, że siedzenie w krzakach o świecie to sport dla ciebie.
Jeśli chodzi o tele to posiadam C 70-200 f4 L, świetny obiektyw wart każdej złotówki choć faktycznie światła czasem trochę brakuje zwłaszcza że nie ma IS-a. Więc trzeba się ratować podbijaniem ISO ale zakładając, że nie planujesz robić plakatów z tych zdjęć to 60D ma ISO 1600 jeszcze całkiem używalne. Jeśli planujesz robić dużo zdjęć to na pewno warto zainwestować w lepszy korpus chociażby z powodu ergonomii.
Jednak na nigdy takiego zestawu nie używałem na hali sportowej więc tu nie doradzę.
[QUOTE=bartek0590;1172404]
Myślałem o tym żeby kupić używane 70-200 4L poznać ogniskowe na których fotografuje sprzedać 4L i następnie stalki ale przecież to i tak finalnie da mi cenę 70-200 2.8L.
Pomysł kłopotliwy i nieuzasadniony ekonomicznie .... mam 70-200 i chyba nie ma takiej ogniskowej
z tego zakresu której nie używam. Po prostu zoomy są bardziej uniwersalne w wielu sytuacjach
i nawet mając stałki 50 i 85 dużą część zdjęć na tych ogniskowych wykonuję zoomem, no chyba, że
zależy mi na świetle i głębi ostrości - wtedy wiadomo :)
Zgadzam się z kolegą 2 posty wyżej, moim zdaniem mogłbyś kupić 70-200 2.8L i do tego pierścienie pośrednie, a potem dopiero osobny obiektyw jeżeli faktycznie Ci się to spodoba ;)
a czy 60d wystarzy
Ja powiem Ci przesiadając się z croppa na full frame poczułem mega różnice
Jeśli sport to może 7d i co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem
Cytat:
Jeśli chodzi o makro to nie musisz kupować od razu dedykowanego obiektyw, są jeszcze pierścienie pośrednie, konwertery itp. Może warto zainwestować w coś takiego a do obiektywu dozbierać jak się przekonasz, że siedzenie w krzakach o świecie to sport dla ciebie.
Sęk w tym że używałem już obiektywu macro, i przekonałem się że chcę spróbować sił w tej fotografii, dlatego obiektyw macro jest pewniakiem w tych zakupach.
Aczkolwiek nigdy nie myślałem o używaniu do makro 70-200 2.8L z pierścieniami pośrednimi, coś w tym jest bo kupując 70-200 2.8L dostaję możliwie najlepszy obiektyw do moich zastosowań, makro przez jakiś czas byłoby robione "półśrodkami" a na 2014 rok sprawiłbym sobie dedykowany obiektyw macro uzupełniając zestaw, finalnie dochodząc do tego o którym myślałem od początku ale który był wykluczony z powodu finansów.
Cytat:
a czy 60d wystarzy
Jeśli sport to może 7d
Na "puszkę" mam ~3000zł w tej cenie mieści się 60D, co jak dla mnie będzie sporym krokiem w przód w stosunku do posiadanego 1100D
Nie zajmuję się fotografią makro na poważnie ale zdarza mi się na 70-200 zakładać konwerter Raynox DCR-250 i można tym już zrobić coś ciekawego. W twoim wypadku wybrałbym raczej pierścienie pośrednie bo prawdopodobnie przydadzą się również gdy już kupisz obiektyw makro tyle że taki zestaw może okazać się nieporęczny. Już sam C 70-200 L jest dość duży i ciężki jak na siedzenie w krzakach z nosem przy ziemi :) a do tego dojdą jeszcze pierścienie. Tak że wszystko ma swoje wady i zalety ale mimo wszystko ja na twoim miejscu kupiłbym tele i body a obiektyw do makro w przyszłym roku skoro masz taką możliwość. Tymczasem próbując z pierścieniami pośrednimi. Było nie było z połowę sezonu na owady i tak masz już za sobą w tym roku.
60D ma jeszcze tą zaletę że posiada odchylany wyświetlacz a to w brew pozorom przydaje się przy robieniu zdjęć z "żabiej perspektywy".
Cytat:
Zamieszczone przez
gudi
a czy 60d wystarzy
Jeśli sport to może 7d i co do konwerterów to uważam że nie ma sensu się cackać 100 2.8 macro (sam mam) uważam, że jest dobrym wyborem
Akurat APSC do sportu, przyrody i makro jest lepszy, ze względu na "wydłużenie" ogniskowej.
Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę;)
Wysłane z Sony Xperia S
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Akurat APSC do sportu, przyrody i makro jest lepszy, ze względu na "wydłużenie" ogniskowej.
To fakt niepodważalny. Szczególnie przy sporcie. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaco
Ja do sportu polecam 7D, sam na nim pracuję. Z obiektywem C 70-200 2.8 L spisuje się rewelacyjnie. Duży plus to ilość klatek na sekundę;)
Wysłane z Sony Xperia S
Ja wybitnym foto-sportowcem nie jestem, ale tu masz przyklad, który zrobiłem 6D + 700-200 F4. Był dość słoneczny dzień z dużymi chmurami, więc światło często się zmieniało. Wszystko też pewnie zależy od rodzaju sportu (bo chyba nie napisałeś, co dokładniej) i jakości hali. Pewnie ktoś inny byłby w stanie coś lepszego wyrzeźbić, ale wszyscy się uczymy. :) Tomasz Augustynowicz Fotografia: 13 kwietnia 2013 - Turniej MBS Cup