Czy opłaca mi się zmieniać sysytem?
Posiadam Canona 1100D, EF-S 18-55 IS II, EF-S 55-250 IS.
Już długo mnie to zastanawiało - zmiana Canona na Nikona. Nie wzięło się to wyłącznie z wpływów mojego otoczenia (prawie sami Nikoniści). Ostatnio zobaczyłem w sklepie że jest dużo Nikonów z matrycą 20Mpix za około 2000zł, gdy sprzęt Canona mający 18Mpix zaczyna się od 3 tys.
Dlatego chciałbym zmienić system. Czy w ogóle warto? Co sądzicie?
Odp: Czy opłaca mi się zmieniać sysytem?
Sądzimy, że w twoim przypadku ciężko mówić w ogóle o "zmianie systemu" ;-)
Nigdy się nie opłaca finansowo ;-) Jeżeli większość znajomych ma tą samą markę i możesz liczyć na wymianę obiektywów, to się opłaca
Jak od 3000? Przecież Canon 600D to około 2000...
To zależy od Twoich możliwości finansowych.
Jeśli w zamierzasz zostać przy szkłach kitowych, przejdź na Nikona. Będziesz mógł pożyczać lepsze szkła od innych.
A jeśli sam będziesz chciał dokupić lepsze szkła to wtedy zostań przy Canonie, bo nie będziesz musiał pożyczać ich kolegom ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
krzyssp
Jak od 3000? Przecież Canon 600D to około 2000...
Nie, no masz w sumie rację bo ja patrzyłem na Canony nowej generacji ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Radex
Nigdy się nie opłaca finansowo ;-) Jeżeli większość znajomych ma tą samą markę i możesz liczyć na wymianę obiektywów, to się opłaca
Nie no, wymiany (pożyczania) nie przewiduję :/
--- Kolejny post ---
A więc mam do was dwa kolejne pytania:
*MÓWIĘ TERAZ TYLKO O CANONACH
1. Czy warto kupować NAJNOWSZE body? Czy mają one jakieś przydatne technologie w które warto zainwestować?
2. Co sądzicie o tym, że taki Nikon D3200 ma 24 Mpix i kosztuje niecałe 2 tys., a Canon 5D ma 21 Mpix i kosztuje 6700zł? Skąd taka wielka różnica cenowa?
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
1. Czy warto kupować NAJNOWSZE body? Czy mają one jakieś przydatne technologie w które warto zainwestować?
W większości przypadków odpowiedź (oczywiście IMO) brzmi: nie.
Jednym z niewielu wyjątków jest 6D vs 5D MkII.
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
2. Co sądzicie o tym, że taki Nikon D3200 ma 24 Mpix i kosztuje niecałe 2 tys., a Canon 5D ma 21 Mpix i kosztuje 6700zł? Skąd taka wielka różnica cenowa?
Bo cena nie bierze się (wyłącznie) z megapikseli. Rozmiar (fizyczny, w mm) matryc to może porównałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
sleepyhead
Dlatego chciałbym zmienić system. Czy w ogóle warto? Co sądzicie?
myślę ze w twoim przypadku nawet więcej niż warto
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Bo cena nie bierze się (wyłącznie) z megapikseli. Rozmiar (fizyczny, w mm) matryc to może porównałeś?
Porównywałem: Porównanie Canon EOS 650D vs. Nikon D3200 - Dziewięć powodów dla Canon EOS 650D - VERSUS
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
myślę ze w twoim przypadku nawet więcej niż warto
Uzasadnisz?
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: czy potrzebuję jak najwięcej megapixeli? Jeśli chcesz drukować foty w bardzo dużych formatach, to mpixele pomagają, ale we wszystkich innych przypadkach nie warto brać aparatu z matrycą napakowaną pixelami. A już zwłaszcza gdy jest to matryca niepełnoklatkowa. Zdjęcia poza tym, że na wyższych czułościach mogą być bardziej zaszumione, to zajmują więcej miejsca na karcie pamięci i na dysku. Takie jest moje zdanie:)