Zakup Canon 85mm f/1.8 - selekcja ostrej sztuki
Witam Szanownych Forumowiczów,
Od pewnego czasu noszę się z powrotem na stare śmieci - zamierzam zakupić Canona 85mm f/1.8. Szkło znane, popularne, polecane itd.
Zastanawiam się natomiast nad pewnym zjawiskiem dotyczącym ogólnie szkieł - często spotykane na allegro "ostra sztuka, wybrany z pośród kilku".
I teraz pytanie, czy jest to rzeczywiście prawda, czy jednak klasyczny Urban Legend. Oczywiście zależy mi na zakupie ostrej sztuki, ale nie chcę dać się zwariować, i testować 20 obiektywów przed zakupem w poszukiwaniu świętego Graala. A może jednak warto?
Jakie są wasze doświadczenia z tym tematem, może nie koniecznie tylko dotyczące 85, ale ogólnie szkieł Canona.
Odp: Zakup Canon 85mm f/1.8 - selekcja ostrej sztuki
Przy kupnie sprawdzałem kilka sztuk, nie widziałem większych różnic. Oczywiście wybrałem ten najostrzejszy i najlepszy egzemplarz. :mrgreen:
Pierwszy z brzegu i działa jak zloto
Sporo szkieł przeszło przez moje ręce, ale prędzej bałem się wadliwego af-u, niż mydlanego egzemplarza. 85-tkę wziąłem chyba pierwszą z brzegu.
Pozdrawiam
Ja brałem 50-tkę pierwszą z brzegu i była super ostra. Teraz zamówiłem 85mm 1.8 również bez selekcji. Nie trafiłem jeszcze na mydlaną stałkę z systemu canona.
kupiłem na allegro bez sprawdzania i jest ok
W większości przypadków należałoby do "urban legends" zaliczyć te szeroko komentowane na forach w wątki tasiemce typu "wybrałem z 11 sztuk " itp itd.
Śmiało kupuj.
No chyba ,że chciałbyś wybrać z np 11 szt :) czym rozbawisz do łez sprzedawcę ;)
Pozdrawiam.
W poprzednim tygodniu też miałem ten problem i też z 85 1.8, jednak postanowiłem wejść na allegro, zamówić tą co mi się podobała, paczka przyszła i szkło działa, ostrzy jak należy i się cieszę. :)
kiepskie sztuki się zdarzają, więc dla własnego spokoju lepiej wybrać powiedzmy z 3....
odsyłam do testu optycznych...
koledzy zapominacie o jednym o sprzęt należny dbać i co jakiś czas serwisować a szczególnie jak się nosi w torbie i jak obiektyw pracuje ileś miesięcy, jak czasami przemarznie a innym razem go wystawiasz w lato na słońce. obiektyw po jakimś czasie wymaga czyszczenia i mikro regulacji
wiec kupujesz obiektyw na Allegro bierzesz do dobrego serwisu i za jakieś 50 zł doregulowują go do twojego body albo jak masz kilka puszek to do zera i pamiętajmy ze taka regulacja nie jest wieczna i po jakimś czasie trzeba ją powtórzyć
teraz pytanie poco kombinować z wyborem kilku sztuk ?