Pierwszy plan ostry, reszta rozmazana - jak?
Witam ,
Mam pytanie odnośnie zdjęć gdzie wszystko jest rozmazane a np. tańcząca para na weselu jest ostra. Jak osiągnąć taki efekt?
Ostatnio natknąłem się na taką fotografie weselną gdzie zdjęcie wyglądało genialnie ponieważ wszystko było poruszone i rozmyte a para w środku kadru ostra (mimo, że też zostawiała smugi światła).
Widziałem także parametry tego foto. Było robione na F 5.6, ISO 640, czas 1/8. (canon 5d mkII) bez lampy. Próbowałem zrobić to samo ale niestety efekt nawet nie był zbliżony.
Może macie jakis pomysł co zrobić żeby zdjęcie wyszło ok ?
pozdrawiam
Odp: Pierwszy plan ostry, reszta rozmazana - jak?
Cytat:
Zamieszczone przez
burn
Witam ,
Mam pytanie odnośnie zdjęć gdzie wszystko jest rozmazane a np. tańcząca para na weselu jest ostra. Jak osiągnąć taki efekt?
może to po prostu mała GO?
na zdjęciach z długim czasem naświetlania, ruch zamraża się błyskiem lampy...
pokaż przykład foty, na której jest efekt o który Ci chodzi, bo tak na sucho można sobie gdybać
Poruszone tło a rozmyte to zupełnie 2 inne rzeczy. Daj sampla .... Ale generalnie FF + odpowiednie szkło da taki efekt.
Z tym 'bez lampy" to bym polemizował. Mogła być tylko nie na sankach, i na jakimś wyzwalaczu .
Poruszenie tłą często jest zamierzone przy tego typu fotografii, o której pisze autor wątku. Może ono być jednocześnie rozmyte.
Jednak bez zdjęcia nic więcej chyba nie powiemy.
Pozdrawiam
poczytaj o błysku na drugą lamelkę/drugą kurtynę, tudzież o panoramowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
elmalier
poczytaj o błysku na drugą lamelkę/drugą kurtynę, tudzież o panoramowaniu.
Panoramowanie na weselu podczas tańca?:eek: Oj chyba nie. Para na 99% została "zamrożona" błyskiem z lampy, ale dla 100% pewności pokaz zdjęcie/ podaj link o którym mówisz
Wysłane z Sony Xperia S
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Ale generalnie FF + odpowiednie szkło da taki efekt.
aha. czyli cropem nie zrobię takiego zdjęcia:> czyli ani nie poruszę, ani nie rozmyję tła:> ani też nie zamrożę ruchu lampą podpiętą do cropa?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
aha. czyli cropem nie zrobię takiego zdjęcia:> czyli ani nie poruszę, ani nie rozmyję tła:> ani też nie zamrożę ruchu lampą podpiętą do cropa?
Dasz radę... Praktycznie każdym lustrem zrobisz ten "efekt"... Najlepiej to po prostu robić na szerokim kącie ; ) jak masz kita 18 to wbij sobie lampę, lampa w górę, włącz błysk na 2 kurtynę 1/4 sekundy iso 100 f 5.6 i próbuj...
Marcinstanczak
Odpowiedź p0m'a była ironiczna.
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_tomek
Marcinstanczak
Odpowiedź p0m'a była ironiczna.
Jakoś tego nie czuję po prostu, jeśli to ma być forum to pomagajmy a nie szydźmy z innych, nie ironizujmy bo jakiś totalny amator to przeczyta i stwierdzi, że musi kupić 5dmk3 + 16-35 2.8 by w ogóle coś zrobić, nie mówiąc już o 50 1.2 i 85 1.2, cóż do tego zestawu 135 2.0 też by się przydało, ale kurcze 300 też by się przydała... ; )