Czy używacie osłony przeciwsłonecznej obiektywu w pomieszczeniach ?
Siemano,
dziś mnie natknęło takie oto pytanie.. czy używacie osłony przeciwsłonecznej w pomieszczeniach ?
Wiadomo że na dworze to mus (po to jest)... i są tego zalety... ale czy warto używać w pomieszczeniach i tym samym pozbywać się cennego światła ? Mówię tu o jakichś np. remizach itp. ?
Wiem że osłona niby chroni soczewkę (ale nie to jest najważniejsze)... ale czy oprócz tego spotkaliście się z taką sytuacją gdzie faktycznie byliście zadowoleni z tego że ta osłona mogła wpłynąć w jakiś sposób na zrobione zdjęcie ?
Pytam bo mam osłony ale nie zawsze z nich korzystam... :confused:
Odp: Czy używacie osłony przeciwsłonecznej obiektywu w pomieszczeniach ?
Hmm, mi sie wydawalo ze oslony nie pozbawiaja nas swiatla - bo do obiektywu wpada tylko swiatlo odbite od obiektow ktore mamy akurat w kadrze.
Oslona natomiast moze pomoc w redukcji flar/blikow - najczesciej powstajacych przy fotografowaniu przy ostrym swietle slonca - ale jezeli masz w poblizu jakis silny reflektor/lampe, to oslona rowniez moze pomoc.
Kielich/tulipan/etc daje lepszą ochronę przedniej soczewki niż nakręcony filtr (no i nie pogarsza jakości obrazu :-) )
Też używam, głównie z myślą o ochronie obiektywu.
Zawsze mam założoną osłonę. Nigdy jej nie odłączam od obiektywu.
jak kolega wyżej - osłony na wszystkich szkłach i zawsze i wszędzie podpięte - na zewnątrz i w pomieszczeniach, nawet w torbie mam ustawione tyle miejsca, żeby chować szkła z założonymi osłonami bez ich odwracania (nie dotyczy długich zoomów, tu jednak trzeba odwrócić).
natomiast dla odmiany - nie używam przednich zaślepek (dekielków) do obiektywów.
generalnie ciężko się przez nie robi foty, mało widać. :mrgreen:
ja tak samo jak koledzy zawsze i wszędzie używam osłony, z racji tego też, że nie używam filtrów, osłona chroni mi bardziej przednią soczewkę.
Ja także zawsze mam nałożone osłony. Dekielki mam nałożone, gdy widzę / oceniam, że obiektyw nie będzie używany przez jakiś czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
natomiast dla odmiany - nie używam przednich zaślepek (dekielków) do obiektywów.
generalnie ciężko się przez nie robi foty, mało widać. :mrgreen:
Nieprawda. W bardzo słoneczne dni można użyć dekielka jako gęstego filtra szarego... :mrgreen:
A w dni nie bardzo słoneczne, niezdejmowanie dekielka gwarantuje najwyższy poziom zdjęć: Poradnik:Jak stworzyć fotografię artystyczną