Odp: 430 EXII i odbłyśnik
Z tego co wiem, wysuwany ekranik służy do tworzenia odbłysku w oczach, a nie jako dyfuzor.
jesteś pewien ? no to byłem w błędzie bo myślałem że od tego ekranika odbija sie światło podonie jak od białych ścian przez co fotki wewnątrz wychodza mi dobrze a na zewnatrz nie za bardzo :x
Akurat czytam książkę " Za pamiętnika lampy błyskowej". Kupiłem używaną za parę złotych. Świetna lektura, które odpowie Ci na wiele pytań zadanych w tym wątku.
Ja korzystam czasami z białych wizytówek i gumek recepturek.
Pozdrawiam
Ja używam gumki recepturki i jakiejś sztywnej ulotki, która idealnie pasuje do szerokości lampy i jest biała z jednej strony. Sprawdza się idealnie. Tanie i lekkie do tego.
Jest to dobre rozwiązanie, tylko recepturki czasami pękają ja używam gumki do włosów i biały kartonik.
bardzo dziekuje za odp
dziś poćwiczę z kartonikiem
mam jeszcze jedną prośbę
otóż mam statyw i chciałbym kupic do niego takie dodatkowe sanki ( koszt mały bo 12 zł ) zeby umocowac swoją lampę
problem jest inny nie wiem jaki kupić softbox aby pasował do parametrów mojej lampy i dał się zamontowac do tego statywu z lampa a zdjecia wyzwalał bym swoją 650
czy taki softbox byłby ok i jak to sie montuje na statyw ?
DYFUZOR SOFTBOX Z GRIDEM DO LAMPY BŁYSKOWEJ W-wa (3317271592) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
a chodzi mi głownie o to zeby w plenerze robic portrety czy nawet jakies proste zdjęcia produktowe
cos takiego jak w tym filmie o 3.30 min rozumiem ze robi sie wtedy metodą prób i błędów w trybie manual lampy
http://www.youtube.com/watch?v=IJTU3tAWfTs
ale moje pytanie jest takie jaki powinienem kupic soft box chodzi mi o wymiary żeby powiedzmy oswietlić osobe stojącą i czy do czegos takiego nie wystarczy może parasolka
dziekuje za cierpliwość i ewentualna pomoc :>
Do autora tematu: kup to za grosze http://www.fotoslajd.pl/allegro/025/...iwersalny3.gif
Efekt będzie lepszy od kartoników z gumkami.
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
I ten materiałowy dyfuzor spełnia swoją rolę?
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
czy efekt bedzie lepszy od białego plastikowego dyfuzora bo przy robieniu na wprost z dyfuzorem nie wychodza mi tak jak zdjecia odbite od ścian