Pierwszy Aparat Lustrzanka
Witam Szanownych kolegów forumowiczów.
Mam taki problem, otóż chciałbym kupić sobie pierwszą lustrzankę, od dawna już myślę o tym żeby spróbować swoich sił w fotografowaniu.
Napotkał mnie jeden problem, niestety nie stać mnie na dzień dzisiejszy na nowy sprzęt z półki sklepowej, więc przeglądam oferty z mojego okręgu zamieszkania na allegro,gumtree, tablica.
Miałem fajna okazje kupić canon 50d z osprzętem za 2500 zł (przebieg 10 tys migawka) niestety nie zdołałem dozbierać tylu pieniędzy żeby to kupić.
W tej chwili mam okazje kupić canon Canon EOS 500D Kiss X3
Kod html:
http://allegro.pl/canon-eos-500d-wiele-dodatkow-i3301608516.html
teraz takie pytanie, na co patrzyć jeśli pojadę oglądać ten sprzęt do tego Pana, na co zwrócić uwagę, żeby w późniejszym czasie nie "wkopać" się w problem i nie kupić "gów.." Jeszcze zastanawia mnie ten model "Kiss X3" jest jakaś różnica pomiędzy innymi modelami tego canon 500d?
Pozdrawiam i Dziękuje za odpowiedz.
Bartek.
Odp: Pierwszy Aparat Lustrzanka
Jak nie masz totalnie doświadczenia hm, nie masz znajomych którzy mają jakąś wiedzę i doświadczenie żeby razem wybrać się po sprzęt?
Mam kolegę który na pewno jest bardziej "ogarnięty" niż ja w tych sprawach, ale może jakieś wskazówki na co ja muszę zwrócić uwagę na kupno takiego aparaciku :)
ogólnie czymś się różni ta wersja kiss x3 od normalej wersji ?
Dziękuje za szybkie odpowiedzi
Szczerze mówiąc te "dodatki" to... nawet nie zwracaj na nie uwagi :-). Nie zwiększają wartości aparatu, to zwykła tandeta za kilkanaście złotych.
Seria kiss OIDP jest na rynek japoński, więc możesz mieć problem z ładowarką sieciową. Lepiej dopytaj precyzyjnie sprzedawcy co i jak, bo może się okazać że będziesz musiał ładować baterie w samochodzie ;-). A cena aparatu? Wygląda na średnią, dlatego nie wiem czy nie lepiej kupić normalną wersję "europejską"...
właśnie dzwoniłem do faceta i powiedział że ma normalną ładowarkę sieciową i ładowarkę samochodową.
Czyli tak obiektywnie, opłaca się taki zestaw kupić za tą cenę z takim przebiegiem ? za 2200 mogę jeszcze dostać ten zestaw + obiektyw Tokina 12-24 F4 Asferyczny.
Proszę o wypowiedzi :)
Odnosnie nazewnictwa:
500D = Kiss X3 = T1i Rebel.
Kiss X3 = rynek japoński
Rebel T1i = rynek amerykański
500D = wszędzie
Odnośnie oglądania - sprawdź czy wszystko działa, otarcia, ślady zużycia, dobrze podpytać jaki przebieg, w jakich warunkach używany, obejrzyj komorę czy nie ma jakichś syfów, przez wizjer czy jakieś paprochy widać na matówce, obejrzyj muszlę oczną czy czysta w miarę, lustro, matrycę, zrób kilka fot z długim czasem i kilka z dużą wartością przesłony i długiej ogniskowej - obejrzyj potem foty na kompie czy nie ma plam, syfów, martwych pixeli na zdjęciach, podpytaj czy był Magic Lantern używany (jak był to można podpatrzeć przebieg). No i zabierz Kolegę jak bardziej obeznany niż Ty.
ok , dziękuje Bangi za odpowiedz , teraz pytanie co do tego zastawu , jak byś to skomentował ?
opłaca się kupować z tym obiektywem czy lepiej kupić coś tańszego ? ogólnie ten aparacik będzie służył mi na zdjęcia rodzinne , krajobrazy , teraz mam chrzest , łowie ryby więc zdjęcia z rybami, zdjęcia z łowiska itp.
mnie troche zastanawia ten przebieg niby 2000 zdjec a 3 komplety bateri, nie ma szans by mial taki przebieg, chyba ze jest po wymianie migawki.
to nawet jeśli jest po wymianie migawki to źle ? tyle co czytałem to wiem że każda migawka ma jakiś tam "możliwości" co do przebiegu i trzeba to wymienić, no ale nawet jeśli w tym przypadku wymieniona jest migawka, to chyba nic tam nie robi i chyba nie będzie żadnego problemu ? bo ta nowa migawka jest traktowana jako "fabrycznie nowa " tak ?
--- Kolejny post ---
dostałem odpowiedz do sprzedającego : "Dziękuję za kontakt. Aparat został zakupiony ok. 4 lata temu nowy, nie używany w wersji Angielskiej. Przebieg ma około 2000 zdjęć, więc to bardzo mało. Tak jak napisałem na aukcji, sprzęt był używany mało, głównie na imprezach i spotkaniach rodzinnych."
gotek
zalezy ile bylo nalatane na 1, i pytanie czy to jest druga, a moze trzecia lub czwarta i aparat w sumie ma z 200 tys, pamiataj ze oprocz migawki sa tez inne elementy ktore z czasem sie zuzywaja.
poszukaj moze znajdziesz jaka oferte ututaj na forum, zagadaj uzytkownika Gryźli
on mial chyba 40d do sprzedania, tylko ze nie pamietam teraz ile za niego chcial :)
pozatym wg mnie 40d to lepszy sprzed niz 500d
oto jego oferta:
http://www.canon-board.info/sprzedam...rzebieg-90991/
odrazu zanaczam ze nie znam tej osoby, tylko znalazlem jego link jak szukalem 40d dla siebie ale wkoncu kupilem 1ds