Który kit najlepszy do 40D
Witajcie, pogoniłem Tokinę bo okazało się, że zakres 19-35 jest zbyt mały i tatowy 18-55 się lepiej sprawdzał. Teraz pytanie, tata ma 18-55 IS (ja kiedyś miałem IS II), czy któraś z pozostałych wersji kita (II, III, USM, etc.) da lepszy (ostrzejszy, lepiej dobrana rozdzielczość pod 10MPix) obrazek w porównaniu do tego IS? Ewentualnie co kupić za jakieś 300zł? Lampę? 50mm f/1.8 ? A może zainwestować w przejściówkę M42 z potwierdzeniem ostrości i bawić się manualami (i tak je będę do macro kupował) a resztę w coś innego? Pytam bo tych kitów można sporo dostać, za nawet małe pieniądze a jakąś dalszą alternatywę też chciałbym mieć.
Odp: Który kit najlepszy do 40D
18-55 is jest w zupelnosci wystarczajacy na matryce 40d
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
18-55 is jest w zupelnosci wystarczajacy na matryce 40d
Jak najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez Sezamek
Ewentualnie co kupić za jakieś 300zł? Lampę? 50mm f/1.8 ? A może zainwestować w przejściówkę M42 z potwierdzeniem ostrości i bawić się manualami (i tak je będę do macro kupował) a resztę w coś innego?
Brakowało Ci końca, ale rozumiem że korzystałeś z pozostałych zakresów? Jeśli tak i masz w sumie zapotrzebowanie na szerokie kadry (a zapewne takowe będą się pojawiać) to kup sobie wspomnianego przez akustyka KIT'a IS.
Wszytko zależy od preferencji fotograficznych, co będzie Ci ewentualnie potrzebne następne - mniejsza GO i 50mm 1.8 czy zabawa błyskiem przy pomocy lampy.
No właśnie chciałem powiększyć zakres ogniskowych względem kita to wziąłem wspomnianą Tokinę (bo ładnie rysuje) i Tamiego 55-200 a okazuje się, że brakowało mi jednak tego zakresu 35-50 czego rezultatem było częstsze podpinanie Tamrona i focenie na krótkim końcu. Jeżeli najlepszym pod moją matrycę wyborem z kitów będzie IS to nie będę go kupował bo już jeden w domu jest i teraz pozostaje zdecydować na co kasę przeznaczyć. Z chęcią bym kupił stałkę gdzieś około 20mm ze światłem 1.8 albo lepszym do robienia fotek z bliska w ciemnych miejscach (np. akwariów na wystawie) ale cena jest zaporowa na dzień dzisiejszy. W następnym roku pomyślę nad jakimś kredytem i zainwestuję w eLkę (na pokazy lotnicze myślę o C100-400L albo czymś bardziej codziennym w tej kwocie). Kuzyn mi z kolei truje jak dużo daje lampa, tylko że nie zawsze mam od czego ją odbić a na moje potrzeby narazie sprawdza się wbudowana (nie widziałem efektów z zewnętrzną). Jak nie na obiektyw to kasę na akcesoria wydam bo inaczej ją "zainwestuję w siebie" :D
kita nie polecam, zakresie 35-55 tragedia.. nie dość że światło 5,6 to jeszcze obrazek koszmarny. Kup sobie 50mm 1,8 i będziesz bardzo zadowolony. Ew. tamrona 17-50 2.8 nie bez stabilizacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1717
kita nie polecam, zakresie 35-55 tragedia.. nie dość że światło 5,6 to jeszcze obrazek koszmarny.
ktora wersja?
ja mam IS II i to jest bardzo porzadne szklo. nie tak ostre jak np 15-85 ale tez wiele mu nie ustepujace, co jak na 18Mpix nie jest zlym wynikiem.
na 10Mpix to w ogole nie powinno byc uwag do ostrosci. moze do kontrastu i ogolnej mechaniki, ale na pewno nie do rozdzielczosci...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ktora wersja?
ja mam IS II i to jest bardzo porzadne szklo. nie tak ostre jak np 15-85 ale tez wiele mu nie ustepujace, co jak na 18Mpix nie jest zlym wynikiem.
na 10Mpix to w ogole nie powinno byc uwag do ostrosci. moze do kontrastu i ogolnej mechaniki, ale na pewno nie do rozdzielczosci...
Wszystkie wersje :) Widze nie miałeś chyba styczności z czymś lepszym.. a szkoda:) Wysłałbym porównanie ogniskowej 50mm z kita do 50mm 1.4 ale juz dużo nie mam tych zdjęć...
adamie a jest sens porownywac malucha z porshe?
nie ma:) Jedynie chciałbym uświadomić osoby jarające sie kitami że nie ma czym się podniecać:)