Canon DPP vs Camera Raw w PS
Witam ponownie, przymierzam się właśnie do zakupu 5dmk3 i niektórzy sprzedawcy dołączają do sprzętu oprogramowanie (oczywiście cena wyższa) i przy czytaniu trochę o DPP ludzie piszą, że ogólnie Canony mają przypadłość do bardziej czerwonej skóry, a DPP to ładnie niweluje, z związku z tym mam pytania:
1. Czy w 5dmk3 również występuje przypadłość zaczerwienienia skóry?
2. Czy w DPP również mam możliwości obróbki jak w PSie? Konkretnie: odszumianie, winietowanie, aberracja, poszczególne kolory i ich luminacje it?
EDIT: właśnie sprawdziłem jedną rzecz i się okazało, że program dodawany to "Capture One Pro". To jest coś całkowicie innego niż DPP?
Odp: Canon DPP vs Camera Raw w PS
Witam.
O ile mi wiadomo to Canon do swojego sprzętu dodaje na płytach instrukcje obsługi sprzętu i programów oraz pełne oprogramowanie jak ZM, DPP, EOS Utility, Picture Style Editor. Można też je pobrać ze strony Canona.
Capture One Pro to zdecydowanie co innego niż DPP i o wiele większych możliwościach, ale jeszcze zależy jaka wersja tego C1Pro.
DPP ogólnie wywołuje ładnie jak Jpg z aparatu ale to nie zawsze jest najlepiej. Jego największa zaleta to że jest darmowy.
Dziękuję za odpowiedzi. Wersja programu to "6", a jest już 7-mka po PL. Nie skorzystałem z tego wariantu. Jak coś to temat do zamknięcia. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
scyther5
Witam ponownie, przymierzam się właśnie do zakupu 5dmk3 i niektórzy sprzedawcy dołączają do sprzętu oprogramowanie (oczywiście cena wyższa)
To nie sprzedawcy dokładają C1, tylko Canon. Do końca czerwca jest promocja: kupując 5d mk III dostajesz przedłużoną gwarancję (3 lata) i C1 gratis. Jeżeli sprzedawca chce od ciebie jakieś dodatkowe pieniądze to jest naciągaczem.
http://www.proclub.pl/pl/canon_eos_5...i_v_1_2_1.html
DPP to całkiem dobra rzecz, ładnie wywołasz, złożysz np HDRa, ja osobiście z przywiązania do PS wolę jednak ACR
jeśli chodzi o odszumianie i wyostrzenie to bdb są pluginy do PS i LR np Nik Software
DPP nie zainstalujesz bez płyty /na stronie Canona tylko update/ ale resztę możesz popróbować na rawach z innego body wcześniej, wybierzesz co najbardziej ci odpowiada
do DPP masz jeszcze ciekawy dodatek DPP++
Cytat:
Zamieszczone przez
meg83
DPP nie zainstalujesz bez płyty /na stronie Canona tylko update/ ale resztę możesz popróbować na rawach z innego body wcześniej, wybierzesz co najbardziej ci odpowiada
Zainstalujesz.
http://www.canon-board.info/software...cje-dpp-24250/
Cytat:
Zamieszczone przez
scyther5
Dziękuję za odpowiedzi. Wersja programu to "6", a jest już 7-mka po PL. Nie skorzystałem z tego wariantu. Jak coś to temat do zamknięcia. Pozdrawiam
I cale szczescie. Program w wersji 6 jest dolaczany w ilustam krajach do aparatkow 6D i pewnie do innych tez. Wgrywasz program, rejestrujesz i ... zonk. Wersja 6 nie obsluguje 6D, nalezy zakupic upgrade do wersji 7.1.1., ale 5DIII i 600D juz obsluguje.