Odp: Zestaw do filmowania
Ja też się nie znam na filmowaniu, ;) ale - jeżeli chodzi o efektywność - dwie świetlówki 85W ze srebrnym parasolem 110 cm (plus z drugiej strony trzecia jako oświetlenie wypełniające) dają w odległości rzędu 1,5-2 m oświetlenie około 7-8 LV, czyli powiedzmy można przy tym fotografować na parametrach w rodzaju 200 ISO, czas 1/30-1/50 s i przysłona 2,8. Nie wiem, czy to dużo czy mało do filmowania. :)
Światło jest przy tym dość miękkie, acz oświetlane pole jest raczej niewielkie, tak na półzbliżenie, maksymalnie plan średni.
przy filmowaniu najlepszy czas to 1/50. Więc łącząc to z tym co napisał kolega wyżej masz już jakąś odpowiedz;)
Spojrzałem właśnie na swoje wstępne testy oświetlenia świetlówkami - w przypadku głównego 2x125 W ze srebrną parasolką 110 cm i wypełniającego 2x85 W z parasolką 84 cm, oba mniej więcej 1,5 m od modela, wychodziły mi czasy rzędu 1/50-1/60 s przy czułości 200 ISO i przysłonie 3,5, czyli oświetlenie było na poziomie 7,5 LV. Acz miałem światła rozstawione cokolwiek za bardzo po bokach, więc można byłoby jeszcze nieco zyskać przybliżając główne do aparatu.
W porównaniu do moich wcześniejszych testów z oświetleniem głównym 2x85 W + 110 cm i wypełniającym 1x65 W + 84 cm (w takim samym rozstawie) wyszło, że jest o jakieś 0,5 LV jaśniej.