Szeroki kąt. W miarę tani
Witam,
Chciałem Was zapytać o zdanie na temat szerokich kątów, ponieważ szukam takiego. Chodzi mi o szkło dobre do APS-C. No i w miarę tanie. Żeby nie było droższe niż 1500zł, myślę głównie o używce. Na allegro znalazłem coś takiego jak Canon 10-22 oraz Sigma 10-20. Głównie myślałem o zoomie, aczkolwiek stałką bym nie pogardził. Od razu mówię, że chodzi mi o stricte szeroki kąt, także opinie na temat np. Canona 17-70 raczej odpadają. Myślałem też o FishEye'u, ale to może innym razem. Także... znacie, i może polecacie, jakiś obiektyw spełniające w/w kryteria? Chodzi mi o Waszą opinię na temat jakiegoś szkła, bo co miałem poczytać na Optycznych, to poczytałem. A jak wiadomo, obiektyw obiektywowi nie równy, więc to co w testach może uchodzić za nienajlepsze szkło, to w codziennym użytkowaniu nie musi być wcale takie złe.
Pozdrawiam
Odp: Szeroki kąt. W miarę tani
Canon 10-22 to najlepszy wybor, nawet bym innych nie rozważał...
canon 10-22 to najlepsze uwa pod cropa, tylko nie wiem czy używkę znajdziesz za 1500zł. w tej cenie masz na pewno mocno nie przelataną sigmę 10-20 4-5.6
a najtaniej wychodzi używka tamrona 10-24 albo ww. sigmy (widziałem aukce za 1200zł).
tamrona nie polecam, sigmę natomiast tak (sam używam i chwalę), jednak najlepszy canon, ale też najdroższy.
Ewentualnie Tokina 11-16 mm. Jednak używka to koszt również około 2000 zł. Osobiście brałbym ww. Canona 10-22 mm.
Canon i Sigma w tym segmencie to sprawdzone konstrukcje UWA. Canon zyskuje przewagę jakością wykonania oraz daje lepsze kolory. Używałem obydwa - obydwie konstrukcje działały bez zarzutu, Sigma nieco musztardowe zabarwienie.
Coś za coś, Sigma używka kosztuje ok 1,2k PLN, za canona żądają 1,8 - 2,0k PLN.
Kolego ja używam Tokine 12-24 II kupiłem za 1450, i sobie chwalę. Wszyscy piszą o aberracji, ale nawet jak występuje to jest bardzo prosta do usunięcia.
Proponuję zobaczyć na stronę, w przypadku gdy Canon za drogi:
Digital Ultra Wide Zooms Sharpness
Zdecydowałem się na nową Tokinę vII 12-24, właśnie płynie zza wody i nie mogę się doczekać.
Wielkie dzięki za wszystkie opinię. Czyli chyba będę musiał poczekać na Canona 10-22 w dobrej cenie. Jeszcze raz dzięki ;)
Pojedź do Sigma Sopot (są na Brodwinie), podepniesz sobie S10-20 4-5.6, później S10-20 3.5 pofocisz i zobaczysz, czy Ci pasują. Możesz sobie taki sprzęt od nich nawet pożyczyć (za kasę) na dłuższe i poważniejsze testy. Jeżeli Ci podejdzie, możesz ponegocjować cenę. Ja w ten sposób kupiłem właśnie swoje UWA i jestem z niego zadowolony.
Stałki nie są niestety zbyt UWA: C14 to koszmarny majątek, jest też Samsung 14, później jest bardzo fajna Sigma 20/1.8 (którą też możesz przetestować w Sopocie), ale to "tylko" 20 i wydatek rzędu 2,5k.
Masz właśnie na forumowej giełdzie prawie nową Sigmę za 1500.