Naprawa obiektywu Szczecin
Witam.
Mam mały problem ze swoim szkłem 28mm f/1.8 USM
A problemem mianowicie jest ogromny BF
Najlepiej pokaże tę wadę zdjęcie poniżej. Celowałem w tatuażystę, a wyszło jak widać.
I tu moje pytanie, czy ktoś z obecnych tu forumowiczów orientuje się gdzie mógłbym w Szczecinie oddać do naprawy obiektyw? I możliwie podać cenę.
Z góry dzięki za pomoc
Odp: Naprawa obiektywu Szczecin
sprawdzałeś w naturalnym świetle dziennym, bo z tego zdjęcia ciężko coś wywnioskować...
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
sprawdzałeś w naturalnym świetle dziennym, bo z tego zdjęcia ciężko coś wywnioskować...
tak, sprawdzałem. od pewnego czasu zauważyłem problemy z ostrzeniem przy bardziej otwartej przysłonie. na początku myślałem, że to body (bo ma już 5 lat). po podpięciu L 70-200 doszedłem do wniosku, że to szkło ma problem
aparat na statyw, linijka lub jakaś dedykowana tablica i porób więcej testów, szkło jasne więc o błędy nie trudno. a do jakiej puszki podpinasz...?
W Szczecinie raczej nie ma gdzie oddać. Kiedyś, dawno temu, był zakład na Piastów, tuż za pl. Sprzymierzonych, ale tam raczej starsze obiektywy, bez AF. Możesz podejść do Fotooptyki na Śmiałego i zapytać o jakiś punkt napraw. Może coś doradzą...
A co do szkła to zrób tak jak Kolega radzi, bo takie zdjęcia niewiele mówią o precyzji AF :-). Tablica, linijka czy coś podobnego, statyw i próbować.