czy mój sprzęt nadaje się?
Cześć Wam :)
Dostałam nie dawno propozycję robienia zdjęć na 25-leciu ślubu i tu moje pytania czy dam radę zrobić coś dobrego tym sprzętem: Canon 500d, Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC i Canon EF 50 mm f/1,8 II i lampa YN568EX.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Odp: czy mój sprzęt nadaje się?
radę dasz, ale szału nie będzie ;) - jak kościół duży to 50 1.8 rób zdjęcia a 18-200 zostaw na szerokie ujęcia...
to na sali cały czas robić 18-200? :)
50 1,8 troche wolny jesli chodzi o zabawe, ale gosci przy stole spokojnie zrobisz :)
wszystko zalezy czy sala ciemna czy jasna ;)
no właśnie niestety nie wiem jak będzie na sali. a lampa się w ogóle przyda czy nie, bo za bardzo nie wiem.
Dziękuję wam wszystkim za pomoc :)
na sali lampa na pewno się przyda ; )
Cytat:
Zamieszczone przez
remember234
Cześć Wam :)
Dostałam nie dawno propozycję robienia zdjęć na 25-leciu ślubu i tu moje pytania czy dam radę zrobić coś dobrego tym sprzętem: Canon 500d, Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC i Canon EF 50 mm f/1,8 II i lampa YN568EX.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
to czy dasz radę zależy głównie od twoich umiejętności a nie od sprzętu
Cytat:
Zamieszczone przez
remember234
no właśnie niestety nie wiem jak będzie na sali.
Masz jakiś problem z dojazdem czy jak? Co szkodzi by się ruszyć i obejrzeć salę jak i kościół?
Cytat:
a lampa się w ogóle przyda czy nie, bo za bardzo nie wiem.
Jak nie masz pewności czy się lampa przyda, to zajrzyj do kilku poradników i się dowiedz jakie możliwości daje lampa błyskowa.
Przy czym w całej tej zabawie musisz pamiętać, że robisz zdjęcia dla kogoś w ważnym (nie tak bardzo jak 1 ślub) dniu. Poczytaj o tym jak wygląda uroczystość ze strony fotografa. Poznaj wymagania innych i co najważniejsze naucz się obsługi aparatu jak i lampy błyskowej. Czy dasz radę zależy od tego, co potrafisz, a nie od sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
to czy dasz radę zależy głównie od twoich umiejętności a nie od sprzętu
święte słowa, święte powiadam!;)
Powinno być ok,szału nie będzie, ale tragedii też nie ;)
50mm do bardziej statycznych ujęć da rade, a gdy będziesz używał wspomagania AF z lampy powinno być dobrze.
Nie wiem jak z szybkością AF w tej sigmie,ale 18mm i 3.5 powinno dać radę na sali. Jak dobrze pamiętam moje stare 500D,to ISO 1600 powinno być używalne,więc w postprocessie da się potem coś powyciągać ;)
Lampę weź koniecznie.
Odpowiadam mają na myśli stronę wyłącznie sprzętową