Format obrazka - zamiast JPG to H.264
Inicjatywa Googla ma zapoczątkować ową zmianę w standardach plikowych:D
więcej w temacie:
Google chce zastąpić pliki JPEG i H.264 innymi standardami :: PCLab.pl
Odp: Format obrazka - zamiast JPG to H.264
To, że są formaty plików lepsze od jpg wiadomo już od dawna, to czego im brakowało to tak potężnego wsparcia właśnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
http://pclab.pl/news53375.html
Jak twierdzi Google, zamiast obrazków w formacie JPEG, PNG czy GIF, użytkownicy mogliby używać formatu WebP, nad którym wyszukiwarkowy gigant pracuje już od 2010 roku. Pliki w standardzie WebP są o 30-40 proc. mniejsze od JPEG, oferując przy tym tę samą jakość. Dodatkowo pozwalają na prezentację animacji.
Jestem bardzo ciekawy czy naprawdę to wszystko będzie takie bezstratne...
Cytat:
Zamieszczone przez
LuMak
Jestem bardzo ciekawy czy naprawdę to wszystko będzie takie bezstratne...
najbardziej ciekawe dla mnie jest to , jak to wszystko wyjdzie w praktyce i zastosowaniu owego formatu w cyfrówkach czy też lustrzankach.
czegoś nie rozumiem - z jednej strony użytkownicy chcą aby zdjęcia nie traciły na jakości i wyglądały
z drugiej strony - np na tym forum ograniczenia wagi i rozdzielczości niezbyt pasujące do XXI wieku...
na ekranach 1920x1200 i przy prędkości łącz takie ograniczenia są dla mnie bez sensu
po co pokazywać zdjęcie 900 pikseli zapisane np z 60% jakości skoro można bez problemu np 1200 / 100% jpeg
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
czegoś nie rozumiem - z jednej strony użytkownicy chcą aby zdjęcia nie traciły na jakości i wyglądały
z drugiej strony - np na tym forum ograniczenia wagi i rozdzielczości niezbyt pasujące do XXI wieku...
na ekranach 1920x1200 i przy prędkości łącz takie ograniczenia są dla mnie bez sensu
po co pokazywać zdjęcie 900 pikseli zapisane np z 60% jakości skoro można bez problemu np 1200 / 100% jpeg
Jeśli sądzisz, że jakość zdjęcia = rozmiar i niska kompresja, to faktycznie czegoś nie rozumiesz.
PS: kolega przegapił internet mobilny, tablety itp?
PPS: nieładnie tak tylko na czubek własnego nosa patrzeć.
Takie ograniczenia mają sens, jak na serwerze przechowujesz np. 10 000 zdjęć i strona jest odświeżana. To, że jako klient oglądasz fotki na forum, to ma niewielkie znaczenie.