Odp: Wyostrzanie na 3 razy ?
LR czy ACR ustawiam na 0, mz bardzo dobrze z wyostrzaniem radzi sobie plugin Nik Software; czasem przy zmniejszaniu fotki wystarczający jest sam algorytm do redukcji w PS; do tego wczesniej odpowiedni kontrast globalny i lokalny
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
warto aż tak się bawić?
Jeśli robisz wydruki "na ścianę" powyżej np. 100cm i w dodatku np. elementy na tle nieba to widać wyraźnie fuszerkę.
jp
Zwlaszcza jak sie stoi z lupa przy tych 100cm a nie oglada jak normalny czlowiek z 3 metrow ;D
Robiłem wydruki z 5d I na 180cm po dłuższym boku.
Żadnego wyostrzania. Raw wywołany w LR (suwaki detail nie ruszane) potem PS - powiększenie żeby przy 180cm mieć te 170 dpi.
Wygląda dobrze. Dla mnie dobrze bo nie mam zwyczaju takich powiększeń oglądać z nosem w ramie.
Robiłem też z 5dII 90x60cm to samo jak powyżej - jakość sporo lepsza ,ale to oczywiste.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
Zwlaszcza jak sie stoi z lupa przy tych 100cm a nie oglada jak normalny czlowiek z 3 metrow ;D
Wiesz, o gustach się nie dyskutuje
Pewno każdy z nas ma coś co go wnerwia i coś co "olewa", i w dodatku (możesz mi wierzyć !)zmienia się to z wiekiem.
Aktualnie dla mnie halo po wyostrzeniu, na własnych wydrukach, jest nie do przyjęcia, nawet gdy inni tego nie widzą
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wiesz, o gustach się nie dyskutuje
Pewno każdy z nas ma coś co go wnerwia i coś co "olewa", i w dodatku (możesz mi wierzyć !)zmienia się to z wiekiem.
Aktualnie dla mnie halo po wyostrzeniu, na własnych wydrukach, jest nie do przyjęcia, nawet gdy inni tego nie widzą
jp
Wyostrz, zostaw na dzien, ogladnij po 24h. Zobaczysz ze zdjecie wyglada zupelnie inaczej kiedy "nie pamietasz" co i gdzie poprawiales ;-)
Czasem utrudnianie sobie zycia na sile nie ma sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
Wyostrz, zostaw na dzien, ogladnij po 24h. Zobaczysz ze zdjecie wyglada zupelnie inaczej kiedy "nie pamietasz" co i gdzie poprawiales ;-)
Czasem utrudnianie sobie zycia na sile nie ma sensu.
To chyba dobry pomysł.
jp