Problem z 1DX!! - prześwietlanie zdjec .
Witam wszystkich.
Zacznę od tego że dwa razy przemyślałem sprawę zanim zacząłem ten wątek problem wydaje się być tak kosmiczny że albo jego rozwiązanie jest banalnie proste - albo to pierwszy przypadek Dx'a z taką poteżną wadą. Ale do rzeczy. Dzisiaj zgłosiła się do mnie klientka która została obdarowana w/w sprzętem. Utnę od razu - Pani robi zdjęcia zawodowo na potrzeby widowisk artystycznych dużej rangi (opera, teatr narodowy etc.) , to nie jest Jej pierwsza i ostatnia puszka zapewne, a ja już kilka też poznałem. Problem jest taki że aparat permenetnie dobiera czasy (w AV, TV, P ) które w efekcie pozwolą zarejestrować biel bielszą od bieli (np zwykła ulica , pochmurny dzien , f 4,0 ISO 100 więc mamy czas (sick) 30S.!!!!). Jeżeli ustawimy tryb M to puszka nam "podpowie" w taki sposób że będąc w punkcie ZERO na skali ekspozycji prześwietlmy zdjęcie kilka , kilkanaście razy. WAŻNE !! Problem nie występuje w trybie LV. Próbowałem różnych szkieł , restetu ustawien, różnych kombinacji af z pomiarem światła i nic , efekt taki sam. Zdarza się że aparat zrobi poprawną serię aby za chwilę prześwietlić 10 klatek pod rząd. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Odp: Problem z 1DX!! - prześwietlanie zdjec .
gdybam - jeszcze raz wgranie sofu Canon U.S.A. : Support & Drivers : EOS-1D X
to wersja 1.2.1, pewnie ta samo od początku
Cóż, jeśli przez wizjer widać jak należy i matówki nikt nie wyjął (bez niej też widać) to obstawiam niestety na uszkodzenie modułu AE, który dobiera ekspozycję "patrząc" właśnie na matówkę. W LV za ekspozycję odpowiada co innego. 1DX to nowa puszka, z pewnością jest na jeszcze na gwarancji.
Raczej nie ma co gdybać tylko na żytnią.
Gwarancja jest, matówkę sprawdziłem z innej sztuki i nic. Wierzyć mi się nie chce że takie jaja są możliwe....
Cytat:
Zamieszczone przez
skopen83
Gwarancja jest, matówkę sprawdziłem z innej sztuki i nic. Wierzyć mi się nie chce że takie jaja są możliwe....
A to czemu?
Też nie rozumiem co w tym nadzwyczajnego?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Też nie rozumiem co w tym nadzwyczajnego?
Cena puszki i ze jest to puszka pro...
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Cena puszki i ze jest to puszka pro...
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Podejrzewam, że coraz więcej będzie takich "kwiatków" im droższy, nowocześniejszy i bardziej skomplikowany sprzęt. Ot, "postęp" technologiczny. Zobacz na samoloty pewnego producenta z Seattle. W porównaniu z tym problemem, "kłopoty" canona, choćby z 5DIII to nic nie znaczący incydent :-)
Chyba musimy być na to przygotowani, że kupując cokolwiek nowego, taniego, drogiego będziemy narażeni na takie niespodzianki.
Pozdrawiam
Dla mnie nadzwyczajne jest to że jest to pierwszy przypadek takiej awarii (a już na pewno w grupie PRO) jaki widziałem na własne oczy. Poza tym aparat jest jak nówka, nie uderzony nie zalany. W zasadzie wyjęty z pudełka... ja jestem w szoku.