Pytanie o filtr polaryzacyjny
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
Odp: Pytanie o filtr polaryzacyjny
Droższy będzie bardziej wytłumiał odblaski, ale całkiem pewnie nie (...albo czegoś nie wiem) - dużo zależy to od kąta. Swoja drogą to w zoo (w pomieszczeniach) jest niewiele światła, a polar jeszcze sporo "zabiera" więc chyba tylko jakieś "śpiące / odpoczywające zwierzaki można by..
Jak napisał Goranick największe znaczenia ma kąt.
Poczytaj sobie o kącie Brewstera.
Ogólnie jak będziesz fotografował prostopadle do szyby, to nigdy odblasków nie wytłumisz całkowicie. Możliwe jest to tylko pod jednym, ściśle określonym dla danego materiału (szkła) kątem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) Canon 700 to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
Posiadam Canon 600D, jaki typ filtrów będzie do niego pasować?
Cytat:
Zamieszczone przez
webjema
Będzie pasować tak samo jak ten spamerski link w cytowanym poście. A kto wie, może nawet lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
webjema
Filtry podpinasz pod szkło a nie aparat wiec musisz obadać jaki masz obiektyw, jaka średnica no i czy kreci "mordką" przy ostrzeniu, bo jak kręci to używanie polara czy szarych polówek będzie nieco bardziej niż "letko upierdliwe". a średnicę masz namalowaną na obiektywie.
P.S. może to ci jeszcze dopomoże:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...38/index3.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Witajcie, ostatnio miałem możliwość (nieco ograniczona przez deszcz ale zawsze) robić zdjęcia w zoo. Fakt nie mam jakichś mega obiektywów i dlatego musiałem w używać wysokich ISO ale nie o tym. Mam na Tokinie filtr polaryzacyjny typu kołowego (taki tani za 45zł) no i moje pytanie brzmi następująco. Czy jeśli kupię droższy filtr (200-300zł) to zniweluje on odbicia na szybach całkowicie?
cena filtra nie ma w tym wypadku znaczenia