Mikroregulacja obiektywu w Canon EOS 6d
Witam!
Mam jedno dość szybkie pytanie.
Niedawno zakupiłem Canona 6d i postanowiłem przeprowadzić mikroregulację swoich obiektywów, podobnie jak robiłem to w Canonie EOS 50d.
Ku mojemu zaskoczeniu zamiast jednej osi regulacji pojawiły się dwie.
Zrobiłem więc zdjęcia na skrajnych wartościach każdej z osi.
Zauważyłem, że oś T przy +20 daje ostrość ustawioną ok 3cm za celem, a -20 ok 3cm przed celem, czyli oś T służy do korekcji BF i FF.
Druga oś to oś W. Również zrobiłem zdjęcia przy +20 i -20 i nie widzę żadnej różnicy między nimi.
Szukałem opisu w instrukcji, alejest tylko wzmianka o tym, że można przeprowadzić mikroregulację, ale nie ma opisu jak to zrobić.
Czy może mnie ktoś uświadomić do czego służy oś W ?
Odp: Mikroregulacja obiektywu w Canon EOS 6d
W=wide czyli regulacja dla skrajnych ogniskowych w zoomach.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
W=wide czyli regulacja dla skrajnych ogniskowych w zoomach.
Czyli ustawiając T zoom powinien być ustawiony w środku skali, a przy min i max należy ustawiać W?
A dlaczego nie widać różnicy na zdjęciach podczas zmian ustawienia W?
T=tele. Czyli dlugi koniec.
Co do reszty to nie pomoge, bo nie uzywam mikroregulacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
T=tele. Czyli dlugi koniec.
Co do reszty to nie pomoge, bo nie uzywam mikroregulacji.
Nie zaskoczyłem - chyba zmęczony jestem :-)
W - czyli szeroki kąt
T - czyli tele
Dzięki za podpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
malum
Witam!
Zauważyłem, że oś T przy +20 daje ostrość ustawioną ok 3cm za celem, a -20 ok 3cm przed celem
A przy ustawieniu na 0 jest FF czy BF ? Na logikę chyba jest OK, więc jaki sens regulacji ?
Cytat:
Zamieszczone przez
malum
Witam!
Szukałem opisu w instrukcji, alejest tylko wzmianka o tym, że można przeprowadzić mikroregulację, ale nie ma opisu jak to zrobić.
Czy może mnie ktoś uświadomić do czego służy oś W ?
Wzmianka jest dosyć spora bo od 314 do 319 strony i jest opisane czytelnie jak to zrobić :lol:
W ten sposób reguluje się teleobiektywy, na osi W regulujesz najkrótszą ogniskową a na osi T najdłuższą a pośrednie system wylicza
Nie bawiłem się mikro regulacja ale z ciekawości zapytam gdzie ta opcja się znajduje?
O qrcze, kalibrując tylko stałki w moim 6D nie byłem świadom, że posiada taką regulację, w 5D mark II nie było czegoś takiego.
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Wzmianka jest dosyć spora bo od 314 do 319 strony i jest opisane czytelnie jak to zrobić :lol:
W ten sposób reguluje się teleobiektywy, na osi W regulujesz najkrótszą ogniskową a na osi T najdłuższą a pośrednie system wylicza
Czy mógłbym prosić o namiar na tą instrukcję bo moja ma ledwie ponad 100 stron a połowa z nich to opis wiązania paska do korpusu. Jest w pudełku? na płycie? ze strony?