Odp: Canon Cashback 2013 !!!
To tylko zwiastuje nagłe i nie małe podwyżki w sklepach...:(
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
To tylko zwiastuje nagłe i nie małe podwyżki w sklepach...:(
Tak samo można powiedzieć, że obrazuje jak bardzo ceny na sprzęt canona są sztucznie zawyżone. Co do tego cashbacka to jak zwykle się wzruszyłem, a ocierając ukratkiem łzę wzruszenia różne dziwne rzeczy przychodzą do głowy.
Proponuję spojrzeć jaki cashback wynika z informacji na stronie a jaki z regulaminu jeśli chodzi o lampy.
Domyślam się, że nie jesteście zainteresowani żadnym z promocyjnych produktów (podobnie jak ja) i stąd ten brak zachwytu :)
Wielu ludzi pewnie ucieszy. A delikatnie wkurzy tych którzy kupią sprzęt ze względu na promocje a nie załapią się na zwrot :D
Przerabiałem już kilka cashback'ów rożnych firm i uważam że jest to najgorsza z możliwych akcja promocyjna dla Firmy. Wychodzi przy tym więcej niesmaków niż pożytku. W pierwszej kolejności wyjdzie którzy sprzedawcy sprzętu foto są tak naprawdę uczciwi. Niestety większość podniesie ceny o kwotę bardzo zbliżoną jaka teoretycznie należy się przy zwrocie. Warto obserwować teraz sprzedawców i wyciągać wnioski na przyszłość. Kolejna sprawa że po akcji promocyjnej ceny już tak łatwo nie spadają. Dalej kwestia wypłaty pieniędzy. Przeważnie przelewy realizowane są z zagranicznych banków i pewna część klientów określonych banków otrzyma zwrot niższy nawet o około 90zł. Kwota ta stanowić będzie opłatę za przelew zagraniczny. Przerabiałem ten temat osobiście i nawet w przypadku dobrych chęci producenta czy dystrybutora to niesmak pozostał, ponieważ wszyscy nieuczciwi pośrednicy musieli na tym zarobić. Sprzedawca bez oporu pierwszy podniesie cenę, wychodząc z założenia że przecież klient i tak dostanie zwrot.
Oficjalny komunikat Canon Polska:
Firma Canon przygotowała promocję, dzięki której można uzyskać częściowy zwrot pieniędzy za zakupiony sprzęt – nawet do 1230 złotych. Obejmuje ona wybrane produkty systemu EOS nabyte w okresie od 29 kwietnia do 30 czerwca 2013r.
W ramach promocji, każdy kto zdecyduje się na zakup wybranego produktu i dokona prawidłowego zgłoszenia na stronie Canon Cashback ma szansę otrzymać częściowy zwrot pieniędzy. Promocja obejmuje produkty marki Canon, które zostały wprowadzone do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej przez Canon Polska lub autoryzowanych dystrybutorów Canon Polska.
Promocją objęte są następujące produkty:
• EOS 7D – zwrot 410 zł
• EOS 60D – zwrot 330 zł
• EOS 700D – zwrot 205 zł
• EF 16-35mm f/2,8L II USM – zwrot 820 zł
• EF 24-70mm f/2,8L II USM – zwrot 1230 zł
• EF 70-200mm f/2,8L IS II USM – zwrot 1230 zł
• EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM – zwrot 410 zł
• EF-S 17-55mm f/2,8 IS USM – zwrot 410 zł
• EF 17-40mm f/4 L USM – zwrot 410 zł
• EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS – zwrot 290 zł
• EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM – zwrot 290 zł
• EF 40mm f/2,8 STM – zwrot 205 zł
• EF 8-15mm f/4 L USM Fisheye – zwrot 820 zł
• EF100mm f/2,8 L Macro IS USM – zwrot 410 zł
• EF-S60mm f/2,8 Macro USM – zwrot 290 zł
• Speedlite 600EX-RT – zwrot 410 zł
• Speedlite 430EX II – zwrot 205 zł
Szczegółowe informacje oraz regulamin dostępne są na stronie: www.canoncashback.pl
A ktoś, kto się załapał ostatnio mógby coś napisać jak przebiegło Cashabck 2012?
A propos obaw szambonur-a to z regulaminu promocji wynika, że oranizatorem jest podmiot polski i to on wypłaca kasę, więc IMHO żadnych potrąceń "manupulacyjnych" być nie może - jedynie kwestia podatku, ale to obciąża uczestnika promocji.
Sam się ostro zastanawiam, nad C 17-55/2.8 ;)
Pkt 6, §4 "Organizator ma prawo wcześniejszego zakończenia przyjmowania zgłoszeń w przypadku wyczerpania puli premii pieniężnych w Promocji."
Nie wiadomo ile wynosi ta pula, więc gdy jeszcze pod koniec czerwca, w czasie trwania promocji, kupię sobie 16-35 i ciesząc się jak głupi do sera będę liczył na cashback, nagle, na drugi dzień spotka mnie przykrość, bo zgodnie z regulaminem Canon poda informację, że właśnie pula się wyczerpała. :)
Czy to czasem nie nadaje się do zaskarżenia z tytułu stosowania klauzul niedozwolonych ?
kurna... jak patrze na te ceny, to to jak w morde strzelil jest przeliczone z Eurasow. ale na niderlandzkiej stronie Canona ani sladu takiego cashbacku. nawet Niemcy nie maja.
prawda, ze np. EF-S 60 nawet po cashbacku jest w PL drozszy niz w NL (o DE to nawet nie wspominam), ale mimo wszystko... ja tez chce zwrot kasy ;)
PS. z innej beczki: 700D jeszcze sie w sklepach nie pojawil, a juz jest obnizka... wow! way to go, Canon! nie ma jak przyznac od wejscia, ze sie uzytkownikow dyma bez mydla... :(