Odp: Fotografia ciemnej sali
A obiektywy jakie?
Czasy w granicach 1/5 myślę że ładnie pokażą światło zastane, oczywiście doświetl lampą osoby bawiące się :)
Jak błyskać lampą? No to właśnie zależy od obiektywu, ja używam na cropie 50mm to od sufitu tak średnio wychodzi, bardziej 45stopni preferuję przy takich i dłużsych ogniskowych, dyfuzor niewskazany, aczkolwiek może być ten wbudowany jedynie
Jeśli to szeroki kąt - dyfuzor konieczny.
Chociaż z kątami na lampie też różnie bywa, bo czasami można odbić od ściany obok i też ładnie wyjdzie - pobaw się :)
wszystko bedzie pozyczone
Canon Speedlite 430EX
canon 5dmarkII
canon 35mm i 85mm.
jakie ustawienia lampy?tryb ettl? a czas 1/5 chyba nie zamrozi ruchu?
Cytat:
Zamieszczone przez
burn
Canon Speedlite 430EX
canon 5dmarkII
canon 35mm i 85mm.
do zabawy z lampą odsyłam tutaj wszystko podane jak na tacy : Techniki fotografowania z lampą błyskową
Ja świecę softboxem na wprost, czas 1/125, iso 1600-3200 przysłona 2-2.8 lampa ettl, na tańczące-pojedyńcze pary wystarczy.
ten link który podaje Zbyszko666 wiele wyjaśnia. No ale praktyka jest najważniejsza. Wszystko zależy od tego od czego będziesz odbijał światło i w jaki sposób. Czy za sobą czy przed sobą pod kątem 45 stopni i od jakiej powierzchni. Niestety nie ma uniwersalnego rozwiązania.
Cytat:
Zamieszczone przez
bucefal14
Ja świecę softboxem na wprost, czas 1/125, iso 1600-3200 przysłona 2-2.8 lampa ettl, na tańczące-pojedyńcze pary wystarczy.
Powiem Ci, że przy takich ustawieniach lampa wg mnie jest chyba zbędna. No i lampa do 3200 ISO?! Nawet w 5dmk2 już będzie ziarno nie do zaakceptowania. Ale to tylko moje zdanie :) Każdy wyrabia swój styl i swoją technikę.
pozdrawiam
O jakim ty ziarnie piszesz chyba że tym programie religijnym
Cytat:
Zamieszczone przez
burn
Canon Speedlite 430EX
canon 5dmarkII
canon 35mm i 85mm.
Zobaczysz jak będzie wyglądać sala gdy będzie coraz ciemniej.
Jeśli błyskać to na wprost, ale nie na maxa. Nie zabijesz świateł kapeli.
Poza tym z doświadczenia powiem Ci, że fociłem 5DII na sali po zmroku i do połowy sali używałem ISO 4000 i było ok, dlaczego? Osoby (twarze) były oświetlone (nie pozostawały w cieniu) - zdjęcia spełniały moje oczekiwania.
W dalszej części ciemniej, światło oświetlenia kapeli nie dochodziło i... kaszka na twarzach, wiec bez błysku nie warto.
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Znalazłem ostatnio takie zdjęcie:
Mam wszystkie metadane i mam informacje że lampa: did fire. Jak myślicie w jakim trybie błyskała lampa? Czy ex430 da rade? Czy to był ettl na wprost czy od sufitu za fotografem?
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
O jakim ty ziarnie piszesz chyba że tym programie religijnym
No jak bym używał lampy to nie walił bym ISO 3200..