Prośba o ocenę - retusz zdjęć
Hej
Proszę Was o ocenę retuszu tych trzech zdjęć. Zdjęcia znalazłem w internecie, więc nie były najlepszej jakości. Jak sądzicie, jest ok, nad czym powinienem popracować ? Co Wy byście zmienili ?
Aha dodam jeszcze, że celem było, wiadomo upiększenie tych pań, chciałem uzyskać naturalny i lekki efekt.
[/URL]
dzięki i pozdrawiam
Krzysiek
Odp: Prośba o ocenę - retusz zdjęć
Poszukaj lepszego materiału do nauki, co innego praca na miniaturkach a co innego na np 21MPx. Światło na tych zdjęciach, też nie sprzyja naturalnemu efektowi ;)
Co do światła to zgodzę. Ale sądzicie, że zmierza tow dobrym kierunku czy totalna porażka ? Może będę mało krytyczny ale myślę że nie wygląda to źle, aczkolwiek na pewno doszlifować się to da ;)
Jak dla mnie całkiem OK, ale spróbuj z jakims "real" foto :)
wygląda fajnie, u drugiej babki jak już całą twarz jechałeś to nos też imo powinien byc wygładzony :p a na nim zostały piegi czy nie wiem co to :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Poszukaj lepszego materiału do nauki, co innego praca na miniaturkach a co innego na np 21MPx. Światło na tych zdjęciach, też nie sprzyja naturalnemu efektowi ;)
Bo przeciez w kazdych naturalnych warunkach mamy kilka zrodel swiatla ktre nam ladnie modelke oswietlaja :)
Jesli moge cos doradzic to nie wrzucaj "przed" i "po" bo zawsze bedzie wygladalo nienaturalnie.
Wrzuc tylko obrobione zdjecia, jesli beda wygladaly dobrze to znaczy ze wygladaja naturalnie.
Jak dla mnie jest chyba niezle. Faktycznie ciezko ocenic na tak malych zdjeciach, ale masz zachowana jako taka fakture skory, masz wygladzone co ma byc wygladzone. Piegow bym sie nie czepial, bo skoro pani jest piegwata to niech ma piegi w dalszym ciagu, nie o to chodzi w poprawianiu skory zeby pozbyc sie kazdego piega.
Moim zdaniem obrobka w dobrym kierunku. To czy mogla by byc mniejsza czy wieksza to juz kwestia gustu i przesuniecia jednego suwaka w PS'ie.
Są upiększone :) Efekt ,moim zdaniem, osiągnięty.
Czy ja wiem...
Moim zdaniem 3cie zdjecie to zywa lalka. Takie cos miec miejsca niepowinno.
" Aha dodam jeszcze, że celem było, wiadomo upiększenie tych pań, chciałem uzyskać naturalny i lekki efekt. "
Zauwaz ze na trzecim zdjeciu pani jest zywa lalka juz na lewym zdjeciu. Ot usunął troche przebarwien ze skóry. Zreszta ciezko dokladnie sie przyjzec bo i zdjecia sa jakie sa.
Może powiem co poprawiłem:
-wybielone zęby i oczy (w miejscach gdzie są białe)
-tęczówki i usta zostały bardziej nasycone
-usunięcie przebarwień na skórze, pryszczy i innych świństw :D
-skóra została wygładzona (ale to oczywiste)
-usunąłem też te okropne odblaski które były na ustach i na czole
-starałem się też usunąć pojedyncze odstające włosy na głowie ale efekt jest słaby szczególnie na 3 fotce (słabo mi to szło, nie jest to takie proste :D) muszę jeszcze nad tym popracować.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
wygląda fajnie, u drugiej babki jak już całą twarz jechałeś to nos też imo powinien być wygładzony :p a na nim zostały piegi czy nie wiem co to :D
A co do tych piegów to może i masz rację. Ale celowo ich nie usuwałem żeby owa pani nie wyglądała jak lala, uważam że piegi dodają jej uroku a skoro je ma to po co je usuwać.
to by było na tyle :)