Jaki zamiennik DEKIELKA obiektywu - jaki typ?
Poszukuje 2 zamiennikow dekielkow na 77 i 82 mm. Najwazniejszy i chyba jedyny wymog... odpowiednio mocna i solidna sprezyna zeby dekiel nie spadal podczas wyciagania obiektywu ze swojej przegrodki/boxu w plecaku.
Natrafilem na 2 typy, ktos przerabial... najlepiej oba?
TYP:1
Zaślepka / dekielek Super-Snap ze smyczą 77mm ŁÓDŹ (3102732134) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
TYP:2
Dekielek przykrywka Snap On na obiektyw filtr 77mm (3160299800) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
EDIT: jednak nie jedyny wymog... wazne rowniez, aby dekiel byl kompatybilny z filtrami typu SLIM, czyli te "łapki" nie moga byc zbyt glebokie, a mimo tego musza solinie trzymac.
Odp: Jaki zamiennik DEKIELKA obiektywu - jaki typ?
Znam obydwie konstrukcje : 1. lepiej trzyma a 2. ma niezbyt głębokie zaczepy, ale nie spodziewaj się cudów za 7 zł.
No to nieciekawie...
a znasz jeszcze inne drozsze i lepsze zamienniki? Bo cena nie jest problemem, tylko akurat u tego allegrowicza bede zamawial inny przedmiot i myslalem, ze za jedna wysylka i brakujace dekieli skompletuje.
Poszukałbym aluminiowego dekielka wkręcanego w gwint filtra czy obiektywu, lub jakiegoś oryginalnego dekla, dekielek z pierwszego linka mam co prawda 55mm na jakimś fd - jako zapas i dobrze trzyma .....
I jeszcze jedno - dekielek z pierwszego linka zdejmiesz/założysz przy zapietej osłonie p-słonecznej. Z tym z nru 2 będziesz mieć z taką operacją kłopot (bo Ci zapewne nie wejdą palce między osłonę a "klawisze" na deklu :D )
Dokładnie tak, konstrukcja nr 1 lepiej się trzyma. Można taki nabyć prod. HAMA w każdym MM za 10 zł.
Ostatnio zgubiłem kolejny dekiel i nabyłem taki : http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...m=330903615822, w sumie kilka sztuk. Doszły w tydzień. W jednej sztuce sprężyny słabsze, reszta dużo mocniejsza niż te z MM. Zawsze jest trochę loterii przy podróbkach...
Dzieki wszystkim za odzew... Z Waszych opinii wychodzi na to, ze najbezpieczniej bedzie gdy pojde w strone tego pierwszego Tamrono-podobnego rodzaju. Oryginalne Canonowe patrzylem, ale ceny sa jakies kuriozalne... dochodza do 40 zl.
O aluminiowych z kolei, nigdny nawet nie slyszalem, a poza tym chyba balbym sie tym operowac przy soczewce... jednak plastik jest bezpieczniejszy przy obcowaniu ze szklem :)
Goranick - to jest dokladnie ten sprzedawca od ktorego kupowales? Bo te chinczyki sprzedaja niby to samo, a jednak czasem drastycznie potrafi sie to roznic jakoscia.
Tak. Kilka rozmiarów. Oprócz jednego wszystkie mocne, na slim'ach trzymają się dość dobrze.
Wcześniej próbowałem takich bez loga z różnych źródeł i raz były gorsze raz lepsze... i się jakoś takoś i tak gubiły :)