Odzyskiwanie CR2 po formacie karty
witam,
wczoraj robiłem zdjęcia na weselu i w niechcacy SFORMATOWAŁEM kartę, w wyniku czego ok 200 zdjec poszlo z dymem.
od razu karte wyjalem z aparatu i nie ruszałem jej wiecej.
aparat to canon 60d, a pliki to CR2, czyli RAW canona.
Od rana siedze używam wszelakich programów, min testdisk, image rcovery, recuva, imspektor, badcopy i nic.
Totalne zero w wyszukiwaniach, co mnie dziwi bo karty używam dlugo i na pewno którys z programów by chociaz jakies JPG odnalazł a tu nic.
Trace powoli nerwy, ale wierze gleboko, ze uda sie cos z tego wyciagnac.
I stad moje pytanie do was, uzytkownicy c-b, czy jest jakis sposob na odzyskanie tych zdjec ??
PS: od rana przeszukuje fora, ten post to ostatecznosc, gdyz nic nie zdziałałem
Odp: Odzyskiwanie CR2 po formacie karty
TestDisk Download - CGSecurity
Najlepszy program do odzyskiwania danych. Tylko trzeba w opcjach wybrać rodzaj szukanych plików. Domyślnie ma zaznaczone wszystkie i troche mu się miesza. Jak zaznaczysz CR2 to ładnie wszystko powinien znaleźć.
Druga sprawa to "Low Level format" nie wiem czy 60D ma tą opcję ale jeżeli tak to raczej pozamiatane.
ja mam program Lexara na dysku, od znajomego co dostał z kartą i powiem Ci że spokojnie mi rawy z 400d sprzd hmm kilku miechów odzyskiwało mimo ze format karty był, bo miałem kartę która lubiała samoczynnie po wyjęciu usunąć zdjęcia.. Lexar Image Rescue Wypakowujesz, odpalasz program i działa. Poźniej tylko trzeba zaznaczyć w ustawieniach dany format zdjęcia w jakim ma przywrócić.
Digital Image Recovery też?
jak z weselnych tańców to pal licho ;) pewnie innymi zastąpisz :D
Spróbuj darmowy PHOTOREC, mi odzyskał wszystkie pliki jpg i cr2 po formacie karty
SanDisk RescuePRO również odzyskuje 100% plików po formacie karty (oczywiście nie zapisuj kolejnych zdjęć na karcie, bo nadpiszesz i będzie po ptokach :) ).
Cytat:
Zamieszczone przez
raado
Spróbuj darmowy PHOTOREC, mi odzyskał wszystkie pliki jpg i cr2 po formacie karty
Photorec jest częścią pakietu Testdisk, o którym pisał r00mak.
Też polecam :-)
Lexar Media Image już 30% i dalej 0founds.
po formacie karty od razu ją na bok i nie ma szans, żeby coś było nadgrane itp.
Dziwi mnie to strasznie, zaraz zobacze inne karty, bo posiadam aż 4 takie same (SanDisk Extreme 8gb, 10clas)
ale w przeszłości jaką kolwiek karte nawet digital image próbowałem zawsze coś znalazł,
A tutaj karta fotografa na której nagranaych były tysiace zdjęć i w każdym programie 0founds....
A zna ktos dokładnie testdiska, moze jakies odzyskiwanie partycji itp itd.
Może to problem z czytnikiem kart, próbowałeś na innym?