Który aparat wybrać? Pomóżcie !
Witam
Chcę kupić z dziewczyną aparat taki typowo amatorski.. Wycieczka, wczasy jakieś sesyjki małe ..
Kompakt lub początkowa lustrzanka..
Wybraliśmy dwa modele:
Sony HX200V
Canon EOS 1100D 18:55
Który uważacie lepszy na nasze potrzeby.. Soniak ma większy zoom ale lustrzanka to już jakiś początek czegoś lepszego..
Dzisiaj w Media expercie jest ten Canon 1100D z dodatkowym obiektywem 15:300 za 1999zł co wy na to tylko jest 1100D DC .. co to dc oznacza ? bo ten poprzedni był IS ale bez tego obiektywu za 1649 zł
Pomóżcie w wyborze. Interesują nas te dwa modele chyba że ktoś przekona do innego :)
Odp: Który aparat wybrać? Pomóżcie !
Wybór jest prosty i oczywisty... Canon!!! :)
Ważne czy będziecie chcieli rozwijać sprzęt i brnąć w kierunku fotografii nawet tej amatorskiej :> jeśli nie i chcecie coś typowo na wakacje to według mnie lustrzanka idzie na drugi plan :p nie znam konkretnie dobrych modeli kompaktów, ale na pewno ktoś tu doradzi ;)
Jeśli to ma być początek czegoś to lepiej lustrzanka. Jeśli nie - kompakt bo to "coś" oznacza co najmniej ze 2-3 razy więcej pieniędzy wydanych na kolejne zabawki.
Co do oznaczeń, które podajesz, to nie mam pojęcia o co chodzi. Możesz napisać jaśniej? I bez pomyłek bo 15:300 to na pewno nie jest oznaczenie obiektywu.
Cokolwiek wybierzesz, nie kupuj obiektywu 18-55 oznaczanego przez handlarzy jako DC. (Jeżeli masz zamiar go używać).
Ja zawsze mam dla zabawy taki wielki kompakt z tycim sensorem i długim zoomem, ale jako jedyny aparat raczej bym wybrał wiekszy obrazek. Natomiast jeśli cieszy Cię zoom do 810 mm to nie masz innego wyjścia i musisz brać Sony albo podobny kompakt.
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Jeśli to ma być początek czegoś to lepiej lustrzanka. Jeśli nie - kompakt bo to "coś" oznacza co najmniej ze 2-3 razy więcej pieniędzy wydanych na kolejne zabawki.
Co do oznaczeń, które podajesz, to nie mam pojęcia o co chodzi. Możesz napisać jaśniej? I bez pomyłek bo 15:300 to na pewno nie jest oznaczenie obiektywu.
podstawowy obiektyw ma 18-55 i jest teraz w promocji z obiektywem 15-300 tyle wiem ;p Ogólnie wziął bym Canona tylko chodzi też trochę o ten zoom i właśnie nie wiem czy ten obiektyw 15-300 to da lepsze zbliżenie .. :) Wiem że zdjęcia dobre zależą od fotografa ale może macie jakieś stronki z porównaniem zdjęć tych dwóch modeli ? czytałem o tym modelu Canona mnóstwo i większość pisze że jak dla amatora to jest Super :) tylko ten zoomm..
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Cokolwiek wybierzesz, nie kupuj obiektywu 18-55 oznaczanego przez handlarzy jako DC. (Jeżeli masz zamiar go używać).
Ja zawsze mam dla zabawy taki wielki kompakt z tycim sensorem i długim zoomem, ale jako jedyny aparat raczej bym wybrał wiekszy obrazek. Natomiast jeśli cieszy Cię zoom do 810 mm to nie masz innego wyjścia i musisz brać Sony albo podobny kompakt.
możesz trochę jaśniej z tym oznaczeniem dla handlarzy .. no właśnie ta zabawa z zoomem tylko w tym canonie z podstawowym obiektywem nie za bardzo ;/
a co to za wynalazek canon 15-300 ja pierwsze słyszę o czymś takim...
a już wiem, to pewnie 75-300?
Cytat:
Zamieszczone przez
MiKeS
podstawowy obiektyw ma 18-55
Ale jaki? 18-55 Canona było chyba z sześć a wychodzi siódmy. Jeśli już to kupuj z 18-55 3.5-5.6 IS II.
Cytat:
i jest teraz w promocji z obiektywem 15-300
Nie ma takiego obiektywu. Jakiej to ma być firmy obiektyw?
Edit: Acha - jeśli to miałby być 75-300 to moim zdaniem lepiej sobie go odpuścić. I dokupić później np. Canon 55-250 IS.
jedynka z siódemką przecież może się pomylić każdemu, nie róbmy tragedii...;)
a tak na poważnie zestawik wart tych 2000 zł, i masz fajny zakres ogniskowych. Ja bym kupił coś takiego na początek zabawy w fotografie...