Odp: Ocena ostrości kadru
Hmm... Według mnie jest nieostre fakt... Proponuję zrobić jeszcze raz to zdjęcie ale w ogóle na innych ustawieniach aparatu... Zrób 1/100 F 8 lub 11 ISO 100 i wtedy zobacz efekty ; )
Hehe faktycznie... przesłona... :) Oduczyłem się się niskich przesłon ze względu na nieduża moc lampy. Dzięki za zwrócenie uwagi.
==
A masz może jakąś radę ze światłem? Zbyt płaskie światło jest, kiepsko widać fakturę chleba Wiem, że jest to już kwestia indywidualna, ale przydała by się jakaś wskazówka... ;)
a czemu ten kawior (?) jest taki mglisty w nietkórych miejscach a w innych nie?
Zamiast kleić 9-10zdjęć, zrób jedno na f10 przy pozostałych dobranych parametrach i wtedy oceń ostrość... bo jeśli Ty sklejasz tyle zdjęć to na bank to ja nie wiem czy to ma prawo wyjść ostre.... o ile dobrze nie nałożysz na siebie zdjęć...
KuzynPit Wiesz co... ja już robiłem taką sklejkę na innych zdjęciach i wyszły fajnie. Praktycznie cały kadr był ostry. Pewnie wyszedł mglisty ze względu na przesłonę... Tamrony lubią sobie pomydlić.
Zrób to na ciemnym tle, wtedy uwydatnisz błysk flesza na kawiorze a chlebek będzie lepiej widoczny ; )! Również nie masz co się bać cieni, bo one raczej nadadzą tu smaczku!
Też myślałem aby zrobić na ciemnym tle ze światłem konturowym od tyłu... tylko na razie brak 2 lampy:mrgreen:
Będę kombinować ;)
Światła jest aż za dużo, w tym zdjęciu brakuje tylko cieni i już Ci się problem "płaskości" rozwiąże...:)
Pomijając już fakt iż kaszana wyszła okropna z tego kawioru..