Lampa błyskowa kontra fotoradar
Witam
Czy ktoś z forumowiczów wie czy zamontowanie w okolicy tablicy rejestracyjnej lampy z fotocelą może spowodować,że zdjęcie z nr tablicy z fotoradaru zostanie "przepalone". Czy fotoradary stosują przedbłysk pomiarowy.
Nie namawiam nikogo do łamania przepisów.ale po prostu zastanawiam się nad takim faktem.
Odp: Lampa błyskowa kontra fotoradar
Ja myślę iż najlepszym miejscem będzie zamontowanie lampy za tablicą rejestracyjną, zrobi się wtedy piękna kontra i zaczniesz dostawać artystyczne zdjęcia od policjantów...;)
Trochę o działaniu:
Jak działa fotoradar
â˘â˘ Jak dziaĹa fotoradar. Strona 2.
Jak działają fotoradary w Polsce?
Strona główna
IMHO jeśli na sztywno jest ustawiony kąt i zdjęcie jest zawsze robione praktycznie w tym samym miejscu to moim zdaniem przedbłysk nie jest konieczny, bo moc lampy może być obliczona od razu dla danej odległości obiektu, ale to tylko moje przemyślenia.
Ponadto ciekawe jest to co piszą w drugim linku, gdzie jest przykład zdjęcia, odnośnie wypalenia tablicy...
P.S. Podane linki nie mają na celu reklamowania czegokolwiek i nie jestem związany z żadnym z podanych serwisów w żaden sposób.
Osobiście myślę,że nie można "oślepić" fotoradaru nawet silną lampą z fotocelą.
Musiałaby ona być dokładnie wycelowana w obiektyw fotoradaru i zadziałać w odpowiednim czasie i z odpowiednią mocą
Inna sprawa że urządzenie powinno być tak zaprojektowane by dawało sobie radę z takimi "sztuczkami".
Ale jak jest w rzeczywistości to po prostu nie wiem...
fotoradar nie zawsze błyska - przy dobrym świetle po prostu robi zdjęcie bez błysku
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
zaczniesz dostawać artystyczne zdjęcia od policjantów..
Od policjantów nie - jak już to od Inspekcji Transportu Drogowego lub Straży Miejskiej/Gminnej.
No i niestety zdjęć od pewnego czasu ITD już nie wysyła.