[Cichy9] Sportowy misz-masz
Witajcie.
Długo zbierałem się, żeby pokazać na łamach CB swoje zdjęcia, ale w końcu się przełamałem. Mocno liczę na konstruktywną krytykę oraz informację co robię dobrze, co źle i co powinienem poprawić. Czas na zdjęcia, na początek trochę męskiej siatkówki :)
1. Canon 1D III + 85/1.8
2. Canon 1D III + 85/1.8
3. Canon 1D III + 85/1.8
4. Canon 1D III + 85/1.8
5. Canon 1D III + 85/1.8
6. Canon 1D III + 85/1.8
6. Canon 1D III + 85/1.8
7. Canon 1D III + 85/1.8
8. Canon 1D III + 85/1.8
9. Canon 1D III + 85/1.8
10. Canon 1D III + 85/1.8
11. Canon 1D III + 85/1.8
12. Canon 1D III + 85/1.8
13. Canon 1D III + 85/1.8
Odp: [Cichy9] Sportowy misz-masz
zdjęcia poprawne technicznie, mz ciasno w kadrze i z nieciekawej strony
Pierwsze zdjęcie zdecydowanie najlepsze.
Przydałaby się chyba dłuższa ogniskowa, żeby wzmocnić rozmycie obszaru poza GO, bo mi pełnej dziury, to za dużo w kadrze rzeczy i ludzi odwraca uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
zdjęcia poprawne technicznie, mz ciasno w kadrze i z nieciekawej strony
Możesz rozwinąć czemu z nieciekawej strony? Ciasno w kadrze, bo tak miało być. Uchwycony jeden fragment boiska, jeden moment. Bez szerokich kątów, gdzie nie wiadomo na czym skupić wzrok.
Cytat:
Zamieszczone przez
DonBolano
Pierwsze zdjęcie zdecydowanie najlepsze.
Przydałaby się chyba dłuższa ogniskowa, żeby wzmocnić rozmycie obszaru poza GO, bo mi pełnej dziury, to za dużo w kadrze rzeczy i ludzi odwraca uwagę.
Też uważam, że 1. fotka jest najlepsza, dlatego poszła na początek :) Posiadam 70-200 2.8, ale nie było miejsca, żeby go użyć. Był to turniej, rozgrywany na hali, podzielonej na 3 boiska. Mecze toczyły się równocześnie. Niejednokrotnie siedziałem plackiem na tyłku przy samej ścianie i z obiektywem 85 łapałem całą powierzchnię kadru. Nie było gdzie odejść:(
w tej zabawie nie chodzi o lapanie calosci boiska (oczywiscie kilka takich kadrow z calej seri nie zaszkodzi) i 70-200 jest bardzo wskazane nawet na nieduzych halach (wtedy jest tylko latwiej jesli chodzi o ogniskowa) ''z nieciekawej strony'' czyli od **** strony ze tak powiem, za duzo plecow za malo przodow w roli glownej przy akcji, poogladaj zdjecia z siatki nawet na stronach sportowych i zobacz jakie tam sa kadry
świetne foty świetnie uchwycone momenty - też robie dużo siatki ale brak mi jasnej stałki i muszę nadrabiać iso
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
w tej zabawie nie chodzi o lapanie calosci boiska (oczywiscie kilka takich kadrow z calej seri nie zaszkodzi) i 70-200 jest bardzo wskazane nawet na nieduzych halach (wtedy jest tylko latwiej jesli chodzi o ogniskowa) ''z nieciekawej strony'' czyli od **** strony ze tak powiem, za duzo plecow za malo przodow w roli glownej przy akcji, poogladaj zdjecia z siatki nawet na stronach sportowych i zobacz jakie tam sa kadry
Dlatego też złapane są ciasne kadry :) Naprawdę nie miałem się gdzie odwrócić z 70-200, zwłaszcza przy ogniskowych dłuższych niż 100. Nic nie dałaby mi za wiele zmiana obiektywu, ponieważ nie miałbym czego łapać. Straciłbym tylko 1 działkę światła. 70-200 przydałby się do łapania zawodników po drugiej stronie siatki :) "Przodów" jest więcej niż "tyłów" akurat :) Oglądam, ale może polecisz mi jakąś galerię ze zdjęciami sportowymi (głównie siatkówka) godną obejrzenia? Oglądnąłem już wiele i żadna jakoś specjalnie mnie nie zauroczyła - być może nie trafiłem właśnie "na tą".
Cytat:
Zamieszczone przez
matiax
świetne foty świetnie uchwycone momenty - też robie dużo siatki ale brak mi jasnej stałki i muszę nadrabiać iso
Dzięki :) Jasne szkło to podstawa, do tego aparat z dobrym AF i szybkim trybem seryjnym i wymiatasz :) Wcześniej latałem z 500D, po przesiadce na 1D3 - różnica jak przy przesiadce z malucha do mercedesa :)
Ciasny kadr z siatki to coś takiego:
U Ciebie jest wg mojego widzimisie :D za szeroko. Akcje na siatce masz łapaną głównie od d*** strony czyli same plecy. Ja tam żadnym fachowcem nie jestem ale ''tak mi mówili'' :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Ciasny kadr z siatki to coś takiego:
http://cdn27.se.smcloud.net/t/photos...tandardowy.jpg
U Ciebie jest wg mojego widzimisie :D za szeroko. Akcje na siatce masz łapaną głównie od d*** strony czyli same plecy. Ja tam żadnym fachowcem nie jestem ale ''tak mi mówili'' :lol:
to zdjecie to jest spier... atakujacy jest, piłka jest, ale ręce blokujacych uciete...
Nie o to w tym przykładzie chodziło.